Οικονομία

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για τις διορθώσεις

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για τις διορθώσεις
Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα τα μεσάνυκτα να ελέγξουν τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις τους και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Αύριο, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ειδικότερα, όσοι από τους περίπου 680.000 φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους διαπιστώσουν ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία στις δηλώσεις τους, πρέπει να τα τροποποιήσουν ή/και να τα συμπληρώσουν σωστά και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, 1 Ιουλίου 2024, μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση, ενώ από αύριο, 2 Ιουλίου έως την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 1.232.538 προσυμπληρωμένες δηλώσεις (1.429.670 φορολογουμένων), έχουν υποβληθεί 724.000 δηλώσεις (852.500 φορολογούμενων).

Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και όσοι έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις, ενημερώνονται εβδομαδιαία μέσω e-mail και μέσω της πλατφόρμας myAADE για τυχόν αλλαγές στα στοιχεία τους που η ΑΑΔΕ έχει λάβει από τρίτους φορείς (π.χ. εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα). Αυτό τους επιτρέπει να ελέγξουν αν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Μέχρι στιγμής, έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση 22.730 φορολογούμενοι των οποίων τα στοιχεία μεταβλήθηκαν μετά την αρχική προεκκαθάριση, και δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση, πρέπει να ελέγξουν το αποτέλεσμα της νέας προεκκαθάρισης και 8.036 φορολογούμενοι που, λόγω νεότερων στοιχείων (π.χ. αλλαγή φορολογικής κατοικίας ή οικογενειακής κατάστασης, υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για το 2022), χρειάζεται να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Τέλος, η ΑΑΔΕ δρομολογεί και την ενημέρωση των φορολογουμένων για τους οποίους εστάλησαν νεότερα στοιχεία μετά την υποβολή της δήλωσής τους, ώστε να ελέγξουν την ορθότητα των νέων στοιχείων και να προβούν σε τροποποιητική δήλωση ή άλλες απαραίτητες ενέργειες.