Οικονομία

ΕΝΦΙΑ πόσο θα είναι ο φόρος ακινήτων το 2014

ΕΝΦΙΑ πόσο θα είναι ο φόρος ακινήτων το 2014 ΕΝΦΙΑ πόσο θα είναι ο φόρος ακινήτων το 2014
ΕΝΦΙΑ πόσο θα είναι ο φόρος ακινήτων το 2014 Όλοι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας με ελάχιστες εξαιρέσεις θα πληρώσουν το 2014 τον ΕΝΦΙΑ ( Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων), ο οποίος από τις αρχές του έτους αντικατέστησε το ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Με τον ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται φόρος ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κ.λπ.), χωρίς αφορολόγητο όριο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος, όπως ακριβώς ήταν ο ΦΑΠ με αυξημένο αφορολόγητο,και συγκεκριμένα για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ σε ατομική βάση, με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν έως και το 1%. Στο φόρο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα κτίσματα και οι εντός σχεδίου εκτάσεις και απαλλάσσονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σχεδόν το 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ έως 60 ευρώ το στρέμμα. Το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμ

Ο βασικός φόρος με τον ΕΝΦΙΑ για τους βοσκοτόπους και τα χέρσα είναι μόλις 0,5 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες κάθε είδους μόλις 2 ευρώ το στρέμμα

Ο ΕΝΦΙΑ αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως είναι η χρήση της, το αν είναι αρδευόμενη, αν είναι δασική κ.λπ.

Απαλλάσσονται από το φόρο τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, όπως μαντριά, αγροτικές αποθήκες και στάνες.

Ο φόρος στα οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα η οποία θα ξεκινά από τα 0,003 ευρώ έως και τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με βάση αυτή την κλίμακα ένα στρέμμα εντός σχεδίου εκτάσεων θα βαρύνεται με φόρο από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων βάσει κριτηρίων  ενώ παρέχεται έκπτωση σε όσους αδυνατούν να τον πληρώσουν

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ τον νέο φόρο ακινήτων έχουν όλα τα δημόσια κτίρια και συγκεκριμένα όλα τα δημόσια ακίνητα , τα ακίνητα που έχουν εκχωρηθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και στην Εταιρεία των Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) τα ακίνήτα που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και σε Ο.Τ.Α. και ιδιοχρησιμοποιούνται.

Επίσης προβλέπεται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στο φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες ευρώ (€9.000), προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ (€1.000) για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και

γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Η έκπτωση της προηγουμένης θα ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια που ορίζονται σε αυτήν και α) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή β) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Επίσης μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,

β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και

γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζονται οι διαδικασίες χορήγησης της έκπτωσης, οι διαδικασίες χορήγησης της αναστολής πληρωμής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.