Οικονομία

Πού έρχονται ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και στα Airbnb

Πού έρχονται ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και στα Airbnb
Αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά ακίνητα και φορολογία στο Airbnb τα σενάρια για τα μέτρα που έρχονται τον Σεπτέμβριο για τα ακίνητα.

Νέα σενάρια για τα φορολογικά μέτρα που έρχονται τον Σεπτέμβριο στα ακίνητα.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η κυβέρνηση εξετάζει φοροαπαλλαγές για όσους επιλέξουν μακροχρόνιες μισθώσεις για τα ακίνητά τους και αύξηση του ΕΝΦΙΑ για εκείνους που θα τα κρατήσουν κλειστά και αλλαγές στη δοεολογία σε όσους τα κρατήσουν σε εμπορική εκμετάλλευση τύπου airbnb.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν συνδυασµό κινήτρων µε φοροελαφρύνσεις για όσους επιλέγουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους σε µακροχρόνιες µισθώσεις και αντικινήτρων για τα διαµερίσµατα που είναι κενά ή δηλώνονται ως τέτοια, ενοικιαζόµενα µε µαύρο χρήµα.

Το πρώτο µέτρο που ετοιµάζεται για το ερχόµενο φθινόπωρο για τα σπίτια που παραμένουν κλειστά από τους ιδιοκτήτες τους. Γι’ αυτά φαίνεται να έχει αποφασιστεί να αναπροσαρµοστεί ο ΕΝΦΙΑ – δηλαδή να αυξάνεται για όσο διάστηµα οι ιδιοκτήτες τους τα διατηρούν εκτός της αγοράς, προφανώς για όσο δεν θα έχουν καµία χρήση, είτε ενοικίαση, είτε πώληση, είτε ιδιοκατοίκηση.

Οσον αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι µου 2» ο δεύτερο κύκλος αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στις αρχές του φθινοπώρου. Το πρόγραµµα επιδότησης επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας που αναµένεται δεν διπλασιάζει µόνο το διατιθέµενο ποσό, αλλά διευρύνει και τα ηλικιακά όρια των υποψήφιων αγοραστών, κατεβάζοντας παράλληλα τα όρια ηλικίας των πωλούµενων οικοδοµών.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράµµατος, λοιπόν, οι λεπτοµέρειες για τον οποίο αναµένεται να ανακοινωθούν στην οµιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ, θα αφορά δικαιούχους ηλικίας από 25 έως 50 ετών εφόσον καλύπτουν τα απαραίτητα εισοδηµατικά κριτήρια (οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ατοµικό εισόδηµα από 10.000 έως 16.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδηµα έως 24.000 ευρώ, ενώ για τις µονογονεϊκές οικογένειες το εισόδηµα πρέπει να αγγίζει τα 27.000 ευρώ).

Παράλληλα, προβλέπεται προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ ειδικά για τις µονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί µετά το πρώτο.