Οικονομία

Ολες οι αλλαγές σε υιοθεσία και αναδοχή - Νέα ηλεκτρονική πύλη anynet.gr

Ολες οι αλλαγές σε υιοθεσία και αναδοχή - Νέα ηλεκτρονική πύλη anynet.gr
Πληροφορίες και όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την Υιοθεσία και την Αναδοχή θα παρέχονται πλέον μέσω της διαδικτυακής πύλης www.anynet.gr και δεν θα απαιτούνται διαδικασίες εγγραφής, ταυτοποίησης και αναγνώρισής τους, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι Υποψήφιοι Ανάδοχοι Γονείς (εφεξής ΥΑΓ) ή Υποψήφιοι Θετοί Γονείς (εφεξής ΥΘΓ) που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο Π.Σ. ως ΥΑΓ ή ως ΥΘΓ, η πρόσβαση πραγματοποιείται με την ταυτοποίηση και αυθεντικοποίησή τους, με τη χρήση στοιχείων ταυτοποίησης (κωδικών) του TAXISnet.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ:

Πληροφοριακό σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας

Συνίσταται και λειτουργεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (εφεξής Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) το Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας (εφεξής Π.Σ.) στο οποίο καταχωρίζονται ηλεκτρονικά τα δεδομένα, στοιχεία και αρχεία που αφορούν το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Ανηλίκων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Θετών Γονέων, το Εθνικό Μητρώο Υιοθεσιών και το Ειδικό Μητρώο Επαγγελματιών Αναδόχων.

Σκοπός της τήρησης των Μητρώων και της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τηρούνται σε αυτά είναι η επίτευξη της κοινωνικής προστασίας των ανηλίκων, η αποϊδρυματοποίηση και η οικογενειακή αποκατάσταση τους ανηλίκων που διαβιούν στις μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας, μέσω των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής και της παροχής σε αυτούς εξατομικευμένης φροντίδας και η επιτάχυνση της διαδικασίας αναδοχής και υιοθεσίας. Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών κρίνεται αναγκαία η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποκειμένων που αιτούνται αναδοχή ή υιοθεσία και των ανηλίκων που προστατεύονται από μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε ανάδοχο γονέα ή να υιοθετηθούν, ανεξάρτητα από το αν προστατεύονται από μονάδα παιδικής προστασίας και φροντίδας, καθώς και της φυσικής τους οικογένειας. Τα δεδομένα των υποκειμένων τα οποία συλλέγονται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας αφορούν την προσωπική, οικογενειακή, ποινική, εκπαιδευτική, οικονομική κατάστασή τους και την κατάσταση της υγείας τους. Συλλέγονται μόνο τα απολύτως αναγκαία στοιχεία για την επίτευξη του ως άνω σκοπού τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας επεξεργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προωθούνται και δεν γνωστοποιούνται σε άλλους αρμόδιους φορείς για σκοπούς διαφορετικούς από τους ανωτέρω.

Υπεύθυνος Επεξεργασίας και διασυνδεόμενοι φορείς και υπηρεσίες

Η Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. έχει την ευθύνη της εύρυθμης, ορθής και ασφαλούς λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος (εφεξής Π.Σ.), φιλοξενεί τους εξυπηρετητές (servers) του Πληροφοριακού Συστήματος και το δικτυακό εξοπλισμό και αναλαμβάνει τη συντήρησή τους.
β. Η Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. είναι εκτελούσα την επεξεργασία των Εθνικών Μητρώων που τηρούνται στο ως άνω ΠΣ.

Προϋποθέσεις και διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων

1. Δικαίωμα πρόσβασης στο Π.Σ., πέραν του ελεύθερα προσβάσιμου σε όλους χώρου αυτού, έχουν οι πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Π.Σ. ως ΥΑΓ ή ως ΥΘΓ, με τη χρήση στοιχείων ταυτοποίησης (κωδικών) του TAXISnet και όλοι οι φορείς του άρθρου 3, μέσω των ειδικά εξουσιοδοτημένων για τον σκοπό αυτό προσώπων (εξουσιοδοτημένοι χρήστες).

2. Το Π.Σ. υποστηρίζει διαβαθμισμένη πρόσβαση με την απόδοση διαφορετικών δικαιωμάτων πρόσβασης και χρήσης στις αντίστοιχες κατηγορίες χρηστών, σύμφωνα με παραμέτρους που ορίζει το Ε.Κ.Κ.Α. ως κατωτέρω:

α) Ελεύθερη Πρόσβαση από το ευρύ κοινό: Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με τoυς θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. Η πρόσβαση τους πραγματοποιείται μέσω της διαδικτυακής πύλης www.anynet.gr και δεν απαιτεί διαδικασίες εγγραφής, ταυτοποίησης και αναγνώρισής τους. Οι ανωτέρω χρήστες έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στον ελεύθερα προσβάσιμο χώρο του ιστότοπου του Π.Σ..

β) Υποψήφιοι Ανάδοχοι Γονείς (εφεξής ΥΑΓ) ή Υποψήφιοι Θετοί Γονείς (εφεξής ΥΘΓ): Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τους πολίτες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο Π.Σ. ως ΥΑΓ ή ως ΥΘΓ, των οποίων η πρόσβαση πραγματοποιείται με την ταυτοποίηση και αυθεντικοποίησή τους, με τη χρήση στοιχείων ταυτοποίησης (κωδικών) του TAXISnet. Με τη διαδικασία αυτή, οι ανωτέρω χρήστες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση του άρθρου 9 του ν. 4538/2018 για αναδοχή και του άρθρου 20 του ν. 4538/2018 για υιοθεσία.

γ) Εξουσιοδοτημένοι χρήστες διασυνδεόμενων φορέων:

η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τους εξουσιοδοτημένους χρήστες, υπαλλήλους ή εντεταλμένους πρόσωπα των διασυνδεόμενων φορέων και υπηρεσιών του άρθρου 3, (περιπτώσεις 3, 4, 5, 6, 7 και 8), με δικαίωμα πρόσβασης και, κατά περίπτωση, επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ειδικών κατηγοριών, των οποίων η πρόσβαση στο Π.Σ. παρέχεται κατόπιν ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησής τους με τη χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης στο Π.Σ. Για την απόδοση των παραπάνω στοιχείων πρόσβασης υποβάλλεται μέσω του Π.Σ. ονομαστική ηλεκτρονική πρόσκληση (invite) από τον Υπεύθυνο επεξεργασίας κάθε φορέα προς τον εξουσιοδοτούμενο χρήστη (υπάλληλο ή εντεταλμένο εργαζόμενο) ή τον υπεύθυνο επεξεργασίας άλλου φορέα ή άλλης υπηρεσίας στη χωρική ή διοικητική του αρμοδιότητα, μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εξουσιοδοτούμενου χρήστη. Ο εξουσιοδοτούμενος χρήστης ταυτοποιείται και αποδέχεται την εν λόγω ηλεκτρονική πρόσκληση εισάγοντας τα στοιχεία ταυτοποίησής του στο TAXISnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι κωδικοί των χρηστών της κατηγορίας αυτής λήγουν αυτόματα και θα πρέπει να ανανεώνονται με την ίδια διαδικασία ανά τρία (3) χρόνια.

δ) Εξουσιοδοτημένοι χρήστες λοιπών φορέων:

η κατηγορία αυτή δύναται να περιλαμβάνει τους εξουσιοδοτημένους χρήστες με δικαίωμα ειδικής διαβαθμισμένης πρόσβασης στα Εθνικά Μητρώα, των οποίων η πρόσβαση στο Π.Σ. παρέχεται με τη διαδικασία της περίπτωσης 2(γ) παραπάνω και με ηλεκτρονική πρόσκληση (invite) από το Ε.Κ.Κ.Α., ως εξής:

(i) σε έναν εισαγγελικό λειτουργό και σε ένα δικαστή ανά πρωτοδικείο με αρμοδιότητα σε θέματα ανηλίκων, έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αρμοδιότητα σε θέματα προστασίας ανηλίκων, σε ελεγκτή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), και του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.),

(ii) σε εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε έναν υπάλληλο από τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, όπως προβλέπονται από
τις κείμενες οργανικές διατάξεις,

(iii) σε εκπρόσωπους του Ο.Π.Ε.Κ.Α., με δικαίωμα πρό-σβασης στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Εγκεκριμένων Αναδοχών, στο πλαίσιο της διαδικασίας καταβολής της προβλεπόμενης από το άρθρο 12 του ν. 4538/2018 οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής ανηλίκου,

(iv) σε εκπροσώπους από τα καθ' ύλην αρμόδια Υπουρ-γεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας, για τους φορείς που αυτά εποπτεύουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις των εμπλεκομένων Υπουργείων δύνανται, μετά από αίτημα τους στο Ε.Κ.Κ.Α. να έχουν πρόσβαση σε συγκεντρωτικές αναφορές, στατιστικά μεγέθη και δείκτες σε επίπεδο εθνικό /περιφερειακό/ φορέα ή παραρτήματα αυτού, με τη χρήση μεθόδων ψευδωνυμοποίησης και να αξιοποιούν κατά περίπτωση τα δεδομένα που καταχωρούνται από τους φορείς στα υποσυστήματα του Π.Σ. προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για την αξιολόγηση των υφιστάμενων διαδικασιών και πολιτικών και για την χάραξη και εισήγηση νέων,

(iv) στις διοικήσεις των διασυνδεόμενων φορέων για στατιστικά (ιστορικά – συγκριτικά – απολογιστικά) στοιχεία των δραστηριοτήτων του φορέα, με χρήση μεθόδων ψευδωνυμοποίησης.

Δείτε εδώ όλη την απόφαση