Οικονομία

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το κλείσιμο των ιατρείων

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το κλείσιμο των ιατρείων Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το κλείσιμο των ιατρείων
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το κλείσιμο των ιατρείων Η προάσπιση της νομιμότητας και των θεσμών είναι ο λόγος για τη γενικευμένη αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να παραδώσουν τα ιατρεία και τις μονάδες, δηλώνει στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Ιατρών του Οργανισμού Θανάσης Αποστολόπουλος.

Ωστόσο, με τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) πιθανόν αύριο, αλλάζει το σκηνικό και, όπως υποστηρίζει, «κλείνει» οριστικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η δε ενοποίηση των συστημάτων και η εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) θα καθυστερήσει αρκετά, με συνέπεια να επέλθει «έμφραγμα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και έλλειψη υγειονομικής κάλυψης του κοινού, εν μέσω χειμώνα και πιθανών επιδημιών».

Ειδικότερα, ο κ. Αποστολόπουλος ερωτηθείς για τη σημερινή κινητοποίηση των γιατρών, με την έκκληση για συνδρομή των τοπικών κοινωνιών, τόνισε ότι «δεν έχουμε κηρύξει αντάρτικο, απλώς επικαλούμαστε τη νομιμότητα, διότι ο ΕΟΠΥΥ μαζί με το υπουργείο βρίσκονται σε παρανομία, καθότι πριν από τη δημοσίευση του νόμου επιχειρούν να σφραγίσουν βίαια τις μονάδες και να προβούν σε πράξεις παράδοσης- παραλαβής. Από το Σύνταγμα και το δίκαιο του κράτους, ένας νόμος ισχύει και κατά συνέπεια από αυτό τον νόμο εκπηγάζουν διατάξεις ή πράξεις διοικητικές, μόνον όταν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ».

Εάν δημοσιευθεί σήμερα, μπορούν να προβούν σε διοικητικές πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου. Το δίκαιο και οι κανόνες δεν λειτουργούν σαν λάστιχο, ούτε κατά το δοκούν, υπογραμμίζει. Οι γιατροί βρίσκονται εκεί για να προασπίσουν τη νομιμότητα και τους θεσμούς και ως λειτουργία τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, διότι δεν είναι το ίδιο με την απεργία, που γινόταν έως τώρα και την οποία επικαλείται ο υπουργός, ότι δηλαδή τα ιατρεία ήταν κλειστά. Ήταν κλειστά –συνεχίζει- αλλά υπήρχε προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα και τα έκτακτα περιστατικά. Τώρα, όμως, κλειδώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και από εκεί και πέρα θα στερηθεί το κράτος μια βασική λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας για τουλάχιστον έναν μήνα. Εμείς, βέβαια, το βλέπουμε για πολύ περισσότερο με όλες αυτές τις αγκυλώσεις, τα ελλείμματα, τους ερασιτεχνισμούς, τα κενά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είπε.

Η ενοποίηση των συστημάτων, συνεχίζει, που επικαλείται ο υπουργός, θεωρούμε ότι είναι πρόσχημα, από τη στιγμή που θα μειωθεί αθροιστικά ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, γιατί τα κίνητρα έχουν ομολογηθεί από αλλού. Δηλαδή, ότι το κίνητρο της όλης δήθεν επιχειρούμενης μεταρρύθμισης ήταν η συμπλήρωση του αριθμού των προς απόλυση γιατρών, σε σχέση με τους προγραμματισμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τίποτα άλλο. Όλα τ' άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, είπε. Μερικοί από τους γιατρούς μπορεί να μπουν στον ιδιωτικό τομέα, πράγματι, ευελπιστεί ο υπουργός για να απαλλαγεί από τους γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είπε.

Οι επιχειρούμενες αλλαγές, σημείωσε, δεν έχουν σχέση με τη Δευτεροβάθμια Υγεία. Τα νοσοκομεία απλώς υφίστανται περαιτέρω επιβάρυνση περισσότερο στα εξωτερικά τους ιατρεία, τα οποία παθαίνουν έμφραγμα λόγω ακριβώς του οριστικού κλεισίματος των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τόνισε. Βέβαια, μιλάμε για κρίσιμη περίοδο. Εν μέσω χειμώνα, εν μέσω ενδεχομένως απειλούμενων επιδημιών, πώς διεξάγουν τέτοια πειράματα υψηλού κινδύνου οι κυβερνώντες, διερωτήθηκε ο κ. Αποστολόπουλος.

Εκτίμησή μας είναι ότι θα καθυστερήσει περισσότερο από τον υπολογισμένο χρόνο η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος, διότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες, που είναι εντεταλμένες να συντάξουν και να επιδώσουν τις πράξεις ένταξης όσων γιατρών εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στον καινούργιο θεσμό, στο ΠΕΔΥ, ξέρουμε ότι δεν έχουν τον επαρκή διοικητικό μηχανισμό και την οργανωτική ετοιμότητα, οπότε όλα αυτά θα προσθέσουν περαιτέρω καθυστέρηση, τόνισε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, ορίζεται ότι πράγματι όλοι οι γιατροί τίθενται σε διαθεσιμότητα, άρα οι Μονάδες κλειδώνουν αυτόματα, εφόσον δεν θα υπάρχουν νομιμοποιημένοι γιατροί να ασκήσουν καθήκοντα, ούτε διευθυντές να ασκήσουν διοίκηση, έτσι κλείνουν οριστικά οι Μονάδες.