Οικονομία

ΤΑΥΦΕ: Καμία μείωση εφάπαξ δεν συνέβη από το 2014 και μετά

ΤΑΥΦΕ: Καμία μείωση εφάπαξ δεν συνέβη από το 2014 και μετά
Το Ταμείο των εργαζόμενων στον κλάδο του φαρμάκου (ΤΑΥΦΕ) από το 2014 και μετά, όταν μετατράπηκε σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), δεν προέβη σε καμία μείωση εφάπαξ παροχών.

Μάλιστα, η διοίκηση του Ταμείου, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα, υπογραμμίζει ότι το ΤΑΥΦΕ δεν είναι ασφαλιστική εταιρία και ανήκει στο δεύτερο πυλώνα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Στο Ταμείο πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες επισκέψεις εκπροσώπων κομμάτων (Ράνια Σβίγκου – ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Θεοχάρης – ΝΔ, Νάντια Γιαννακοπούλου – ΚΙΝΑΛ), με συνέπεια να ασκηθεί κριτική από την Ομοσπονδία Εργαζομένων. Απαντώντας, η διοίκηση επισημαίνει τα εξής:

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ) είναι υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης και από την ίδρυσή του εφαρμόζει διανεμητικό οικονομικό σύστημα αλληλεγγύης των γενεών.

Η Διοίκηση και η Γενική Συνέλευση των ασφαλισμένων αποφάσισε από 01/01/2020 τη μετατροπή του οικονομικού συστήματος σε NDC νοητής κεφαλαιοποίησης, σύστημα που εφαρμόζουν και τα Ταμεία εφάπαξ παροχών του δημοσίου.

Το ΤΑΥΦΕ δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία, δεν είναι ιδιωτική ασφάλιση, ανήκει στο δεύτερο πυλώνα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, ανήκει στην κεντρική διοίκηση, διοικείται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους με τη μορφή της κοινωνικής αυτοδιαχείρισης και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται η ασφάλιση σε αυτό με τη συμμετοχή του ασφαλισμένου σε συνδικαλιστική οργάνωση ή σε επαγγελματική ένωση εργαζομένων.

Από τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ το 2014, το Ταμείο δεν προέβη σε καμία μείωση των εφάπαξ παροχών του. Οι όποιες μειώσεις υφίστανται, γίνονται βάσει του Ν. 4093/2012 και επιβλήθηκαν σε όλο το δημόσιο και κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Για την αποφυγή ανακριβειών και παραπληροφόρησης, η διοίκηση συνιστά στους ασφαλισμένους του ΤΑΥΦΕ να ενημερώνονται από τα συντεταγμένα όργανά του και τις υπηρεσίες του, τη Διοίκηση, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ετήσια Γενική Συνέλευση των ασφαλισμένων μελών του.