Οικονομία

Αιτήσεις τώρα για τις συντάξεις - Γιατί οι συνταξιούχοι πρέπει να κάνουν ένσταση στον ΕΦΚΑ

Photo: Eurokinissi Photo: Eurokinissi
Ενστάσεις καταθέτουν καθημερινά οι συνταξιούχοι στο efka.gov.gr ζητώντας να επανυπολογιστούν οι συντάξεις τους καθώς υπάρχουν λάθη και αποκλίσεις στα εκκαθαριστικά σημειώματα που πήραν από τον ΕΦΚΑ

Ειδικότερα με βάση το νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις των παλιών συνταξιούχων επανυπολογιστήκαν και με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση µε την καταβαλλόµενη σύνταξη (η οποία αναγράφεται ως «προσωπική διαφορά») από 100 έως και περισσότερα από 350 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι λοιπόν που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους για τα επόµενα 20 χρόνια. Σύµφωνα µε τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όπως προβλέπει ο νόµος Κατρούγκαλου από το 2023 και µετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις, όµως αυτές θα συµψηφίζονται µε την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου και άρα όσοι έχουν προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν τίποτα. 

Αυτό σηµαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καµία αύξηση, αφού είναι πολύ δύσκολο σταδιακά οι αυξήσεις να φτάσουν τα 200 έως και 300 ευρώ, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα από 15 έως και 20 χρόνια.
Μετά την υποβολή της αίτησης ο ΕΦΚΑ πρέπει να απαντήσει μέσα σε 60 ημέρες απο την ημερομηνία υποβολής της ένστασης. Εάν δεν απαντήσει θεωρείται ότι η ένσταση έχει απορριφθεί, ωστόσο ο ασφαλισµένος θα πρέπει να περιµένει το χρονικό αυτό διάστηµα προκειµένου να κάνει το επόµενο βήµα. Αµέσως µετά είναι δυνατή, για όποιον επιθυµεί, η δικαστική προσφυγή.

Ο συνταξιούχος έχει στη διάθεσή του άλλες 60 ηµέρες προκειµένου να ασκήσει, εφόσον το επιθυµεί, προσφυγή-αγωγή για να προσβάλει την αναπροσαρµογή της σύνταξής του. Η εν λόγω προσφυγή-αγωγή µπορεί να ασκηθεί και οµαδικά σε ενιαία νοµική βάση και ασκείται ενώπιον των διοικητικών πρωτοδικείων της χώρας, όπως έχει συµβεί και µε τις αγωγές των αναδροµικών. 

Αναλυτικότερα τα επιχείρηματα υπέρ της κατάθεσης ένστασης ή δικαστικής προσφυγής για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι τα εξής:

– Στο εκκαθαριστικό σηµείωµα δεν αναγράφεται αναλυτικά ο τρόπος επανυπολογισµού και εποµένως αυτό δεν µπορεί να αποτελέσει αυτοτελή ατοµική διοικητική πράξη, όπως είναι η απόφαση συνταξιοδότησης.

– Στα εκκαθαριστικά σηµειώµατα δεν αναφέρονται οι συντάξιµες αποδοχές µετά την αναπροσαρµογή τους, ούτε και οι συντάξιµες αποδοχές που χρησιµοποιήθηκαν για τον επανυπολογισµό σε πολλές περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά αναφέρουν τον αριθµό των ετών ασφάλισης µε βάση τον οποίο έχει υπολογιστεί η σύνταξη του δικαιούχου, σε κανένα σηµείο δεν αναφέρουν τις συντάξιµες αποδοχές επί των οποίων έχει υπολογιστεί η νέα ανταποδοτική σύνταξη.

– Δεν γίνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού, αλλά εξακολουθούν να εφαρµόζονται περικοπές της διαδοχικής ασφάλισης που καταργήθηκαν µε τον Ν. 4387/16.