Οικονομία

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο: Το νέο νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές σε άδειες, κινητικότητα και μετατάξεις

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο: Το νέο νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές σε άδειες, κινητικότητα και μετατάξεις
Μεταβολές στο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και αλλαγές στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

Τι αλλάζει σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι σε δημόσια διαβούλευση.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις μειώνονται οι ετήσιοι κύκλοι κινητικότητας από τρεις σε δύο και επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες. Ο πρώτος κύκλος μετατάξεων-αποσπάσεων αρχίζει το β΄ 15θήμερο του Ιανουαρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι την ημερομηνία αυτή καθιστά τη διαδικασία αυτοδικαίως ατελέσφορη. Στο δεύτερο κύκλο, ο οποίος αρχίζει το α΄ 10ήμερο του Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται έως τις 31 Ιανουαρίου, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μόνον οι υπηρεσίες που για συγκεκριμένους λόγους δεν κατέστη δυνατόν να προσελκύσουν νέους υπαλλήλους κατά τον πρώτο κύκλο.

Για μετατάξεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για σοβαρούς λόγους υγείας, εφόσον δεν υφίσταται κενή θέση προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημιουργείται προσωποπαγής θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ενώ παράλληλα δεσμεύεται η κενή οργανική θέση μόνιμου προσωπικού, για όσο χρόνο διατηρείται η προσωποπαγής θέση. Το προσωπικό που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Δήμων μπορεί να ζητήσει απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα άλλων Δήμων.

Τι αλλάζει ως προς τη διαδικασία των προσλήψεων

Πρώτον: Οι τίτλοι γλωσσομάθειας στις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική που πληρούν τους προβλεπόμενους όρους γίνονται δεκτοί χωρίς να απαιτείται μετάφρασή τους, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης και να απαλλαγούν οι υποψήφιοι από πρόσθετο διοικητικό και οικονομικό βάρος.

Δεύτερον: Για την πλήρωση θέσεων στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) βάσει προτεραιότητας προστίθεται το κριτήριο της ηλικίας προκειμένου να περιοριστεί η διενέργεια δημόσιων κληρώσεων.

Και τρίτον: Επαναφέρεται στις Υγειονομικές Επιτροπές η αρμοδιότητα κρίσης περί της υγείας και της φυσικής καταλληλότητας των υπαλλήλων που διορίζονται με ειδικές διατάξεις και ειδικότερα των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να προστατεύεται η ασφάλειά τους και να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.