Οικονομία

Τετραπλάσιες οι διαγραφές από τις εγγραφές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Τετραπλάσιες οι διαγραφές από τις εγγραφές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Τετραπλάσιες οι διαγραφές από τις εγγραφές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Τετραπλάσιες οι διαγραφές από τις εγγραφές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Σχεδόν τετραπλάσιες καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος οι διαγραφές στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) έναντι των εγγραφών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι μπορεί μεν η απροθυμία για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη βιοτεχνική κοινότητα να έχει χτυπήσει "κόκκινο", την αναφερόμενη περίοδο, αλλά ο περιορισμός των "λουκέτων" που καταγράφεται την ίδια ώρα, φαίνεται να ισορροπεί κάπως την εικόνα του επιχειρείν στον κλάδο.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο φέτος, 477 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά, όταν ένα χρόνο πριν, στο αντίστοιχο διάστημα, "άγγιζαν" τις 602 (-20,7%). Στο ίδιο διάστημα, βάσει των στοιχείων από το μητρώο του ΒΕΘ, λιγότερες καταγράφηκαν οι εγγραφές φθάνοντας τις 125 επιχειρήσεις, έναντι 208 την αντίστοιχη περσινή περίοδο (-40%).

Τα περισσότερα "λουκέτα" στο εξεταζόμενο διάστημα αφορούν τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς 364 έφυγαν από την ενεργό δράση, έναντι 471 το πρώτο τρίμηνο πέρυσι και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρείες με 84 διαγραφές.

Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες (311), ενώ μειωμένος κατά 48% καταγράφηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης (89 από 171).

Πάντως, ενώ το "εύκολο θύμα" της αρνητικής συγκυρίας είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, τα "σκήπτρα" στις εγγραφές κρατούν και πάλι οι ατομικές. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο φέτος, στο μητρώο του ΒΕΘ προστέθηκαν 85 ατομικές επιχειρήσεις, με τις ομόρρυθμες να ακολουθούν (11). Από το σύνολο των 125 εγγραφών, 105 είναι νέες επιχειρήσεις, έξι άλλαξαν αντικείμενο, μία επωνυμία, οκτώ νομική μορφή, τέσσερις έκαναν επανέναρξη, ενώ μία προήλθε από κληρονομιά.