Οικονομία

Ξεκινά το Πόθεν Έσχες των Λιμενικών για το 2014

Ξεκινά το Πόθεν Έσχες των Λιμενικών για το 2014 Ξεκινά το Πόθεν Έσχες των Λιμενικών για το 2014
Ξεκινά η δήλωση Πόθεν Εσχες των Λιμενικών για το 2014 Ξεκινά η υποβολή των Πόθεν Εσχες των Λιμενικών σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και θα διαρκέσει μέχρι την 30η Ιουνίου του έτους 2014 .Υπόχρεοι για την υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι όλο το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και τις Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (το λεγόμενο και ως Πόθεν Έσχες) του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και τις Ελληνικής Ακτοφυλακής για το 2014. Η εγκύκλιος εκδόθηκε όπως χαρακτηριστικά ανεφέρει με αφορμή την έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) οικονομικού έτους 2014 υπενθυμίζεται η υποχρέωση του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) του έτους 2014.

Υπόχρεο στην υποβολή Δ.Π.Κ., είναι το προσωπικό του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. όλων των βαθμών, στην οποία δηλώνει λεπτομερώς κατά το χρόνο/ημερομηνία υποβολής της , την περιουσιακή του κατάσταση, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων του.

Η Δ.Π.Κ. συμπληρώνεται σε ειδικό έντυπο το οποίο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (www.hcg.gr)

Υφίσταται και η δυνατότητα εφοδιασμού των Υπηρεσιών με έντυπα Δ.Π.Κ. από το Κ.Ε.Φ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. V. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Στη Δ.Π.Κ. αναγράφονται/δηλώνονται τα υφιστάμενα υ,έχρι και την ηυερουηνια υποβολής της δήλωσης περιουσιακά στοιχεία, εκτός των στοιχείων του πίνακα Α.1.1 στον οποίο συμπληρώνονται τα έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν στο προηνούμενο έτος (2013) όπως αυτά περιλήφθησαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο ΕΙ) του οικονομικού έτους 2014 που υποβλήθηκε στη Δ.Ο.Υ. (αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 112/2007).

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ
Στη Δ.Π.Κ. επισυνάπτονται υποχρεωτικά, αντίγραφο του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΕΙ) του οικονομικού έτους 2014 που υποβλήθηκε στη Δ.Ο.Υ. και απλά αντίγραφα των τίτλων κτήσης (εμπραγμάτων δικαιωμάτων) επί ακινήτων που αποκτήθηκαν μέχρι και το χρόνο/ημερομηνία υποβολής της (Δ.Π.Κ.).

 ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Οι Δ.Π.Κ. υποβάλλονται είτε ταχυδρομικά με απόδειξη είτε με εμπιστευτική αναφορά των Υπηρεσιών στις οποίες υπηρετούν οι υπόχρεοι είτε αυτοπροσώπως.

Οι υπόχρεοι που βρίσκονται εκτός ενέργειας υποβάλλουν τη δήλωση είτε ταχυδρομικά με απόδειξη είτε δια των Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των περιφερειακών Υπηρεσιών του (με εμπιστευτική αλληλογραφία) είτε αυτοπροσώπως.

Η αυτοπρόσωπη υποβολή της Δ.Π.Κ. πραγματοποιείται στο κτίριο του Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ακτή Βασιλειάδη, Πύλες Ε1-Ε2), στην αίθουσα 259. στ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Η προθεσμία υποβολής της Δ.Π.Κ. είναι μέχρι την 30η Ιουνίου του έτους 2014 ή το αργότερο τριάντα (30) ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Τα περιουσιακά στοιχεία των Δ.Π.Κ. συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τους υπόχρεους και υπογράφονται δεόντως.

Η υποβολή κενής Δ.Π.Κ με την απλή επισύναψη του εντύπου ΕΙ ή μόνο η αναγραφή επί της Δ.Π.Κ. «ουδεμία μεταβολή» δεν αποτελούν εκπλήρωση της υποχρέωσης συμπλήρωσης/υποβολής αυτής.

Τονίζονται ιδιαίτερα οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία αυστηρές κυρώσεις οι οποίες αφορούν όχι μόνο στο αδίκημα της μη υποβολής αλλά και σε αυτό της υποβολής ανακριβούς ή ελλιπούς Δ.Π.Κ., ακόμη και αν τελέστηκε από αμέλεια, οι οποίες τιμωρούνται τουλάχιστον με χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Ως προς το χρόνο υποβολής εκτιμάται αρμοδίως ποινικά ως περίπτωση μη υποβολής ακόμη και η εκπρόθεσμη υποβολή Δ.Π.Κ. Ανεξάρτητα των ποινικών κυρώσεων, επιβάλλονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ οι προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις.

Οι προϊστάμενοι των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να μεριμνήσουν για την ενυπόγραφη ενημέρωση του προσωπικού τους, καθώς επίσης και για την εμπρόθεσμη υποβολή/αποστολή των Δ.Π.Κ. (περίπτωση ομαδικής αποστολής). Σε περίπτωση αδείας ή απουσίας του προσωπικού για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση να πραγματοποιηθεί με τον προσφορότερο τρόπο (π.χ. τηλεφωνικά).

ΟΔΗΓΙΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Δ.Π.Κ.)

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Γενικές Πληροφορίες

1. Ποιοι είναι υπόχρεοι να υποβάλλουν ΔΠΚ;
α. Το εν ενεργεία προσωπικό του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. όλων των βαθμών.
β. Προσωπικό υπόχρεο που βρίσκεται σε αποστρατεία (όπως αυτό αναλύεται στην ερώτηση 2β).

2. Πότε αρχίζει και πότε ολοκληρώνεται η υποχρέωση μου να υποβάλλω ΔΠΚ;
α. Η υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. αρχίζει εντός ενενήντα (90) ημερών από την ορκωμοσία ή την ανάληψη καθηκόντων μου στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
β. Ολοκληρώνεται ένα έτος αφότου παύσω να βρίσκομαι σε κατάσταση ενέργειας.
Π.χ. 1. Ως στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αποστρατεύϋηκα στις 30-3-2014. Τον Ιούνιο του 2014 υποβάλλω τη Δ.Π.Κ. (που αφορά στα εισοδήματα του 2013) και τον Ιούνιο του 2015, ένα χρόνο μετά την αποστρατεία μου, ϋα υποβάλλω τη Δ.Π.Κ. (που ϋα αφορά στα εισοδήματα του 2014).

2. α. Ως στέλεχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. αποστρατεύϋηκα στις 31-8-2013. Για το έτος 2013 η υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. παρατάθηκε έως τις 30-9-2013. Έως τις 30-9-2013 υπέβαλλα τη Δ.Π.Κ. (που αφορούσε στα εισοδήματα του 2012). Τον Ιούνιο του 2014 ή μέχρι τη λήξη προϋεσμ'ιας υποβολής Δ.Π.Κ. ϋα υποβάλλω μια ακόμη δήλωση (που ϋα αφορά στα εισοδήματα του 2013).
β. Ως στέλεχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. αποστρατεύϋηκα στις 31-10-2013. Για το έτος 2013 η υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. παρατάϋηκε έως τις 30-9-2013. Έως τις 30-9-2013 υπέβαλλα τη Δ.Π.Κ. (που αφορούσε στα εισοδήματα του 2012). Τον Ιούνιο του 2014 ή μέχρι τη λήξη προϋεσμίας υποβολής Δ.Π.Κ. και τον Ιούνιο του 2015 ή μέχρι τη λήξη προϋεσμίας υποβολής Δ.Π.Κ. ϋα υποβάλλω από μία ακόμη δήλωση (που ϋα αφορά στα εισοδήματα του 2013 και του 2014 αντίστοιχα).

3. Πότε υποβάλλω τη Δ.Π.Κ.;
Εντός του μηνός Ιουνίου κάθε έτους ή το αργότερο μέχρι τριάντα (30) ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (ΕΙ) στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.).
Π.χ. Εάν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (ΕΙ) λάβουν παράταση να υποβληϋούν στις Δ.Ο.Υ. έως 31-7-2014, μπορώ να υποβάλλω τη Δ.Π.Κ. έως 31-8-2014.

4. Ποια δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλω μαζί με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης;
Με τη δήλωση περιουσιακής μου κατάστασης συνυποβάλλω αντίγραφα:
α. Του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΕΙ) τρέχοντος οικονομικού έτους (2014), που δηλώνονται τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους (2013), το οποίο υποβάλλεται και στη Δ.Ο.Υ.
β. Των τίτλων κτήσης των εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων που αποκτήθηκαν μέχρι και το χρόνο υποβολής της Δ.Π.Κ. (περιλαμβανομένων αυτών που αποκτήθηκαν μετά την ημερομηνία υποβολής της Δ.Π.Κ. του προηγούμενου έτους, καϋώς και αυτών του τρέχοντος, μέχρι το χρόνο υποβολής της Δ.Π.Κ.).

5. Πού και πώς πρέπει να υποβάλλω τη Δ.Π.Κ.;

- Ταχυδρομικά με απόδειξη ή
- Αυτοπροσώπως στο κτίριο του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στην αίθουσα 259 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, στην Ακτή Βασιλειάδη, πύλες Ε1-Ε2 στον Πειραιά έως τη λήξη προθεσμίας υποβολής τους και μεταξύ των ωρών 09:00-14:00 ή
- Μέσω της Υπηρεσίας που υπηρετώ
- Εφόσον είμαι απόστρατος είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικά (συστημένη αποστολή) είτε μέσω περιφερειακής Υπηρεσίας του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Στην ταχυδρομική υποβολή Δ.Π.Κ. έτους 2014, αναγράφεται ως παραλήπτης: «Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΑΙΘΟΥΣΑ 259, ΑΚΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ - ΠΥΛΗ Ε1-Ε2 Τ.Κ. 185 10 - ΠΕΙΡΑΙΑΣ».
Στην περίπτωση υποβολής της Δ.Π.Κ. με ατομική συστημένη ταχυδρομική αποστολή κρίνεται σκόπιμη η φύλαξη της σχετικής απόδειξης του ταχυδρομείου.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Συμπλήρωση των πινάκων

1. Τι συμπληρώνω στους πίνακες της Δ.Π.Κ.;

α. Στον πρώτο πίνακα της Δ.Π.Κ. (Α.1.1.) συμπληρώνω:
- τα έσοδα από κάθε πηγή του προηγούμενου έτους (2013), δηλ. χρήματα-ποσά που προήλθαν από μισθούς, ενοίκια ακινήτων, πώληση ακινήτων (κατοικιών - οικοπέδων - αγροτεμαχίων κ.α.) -μεταφορικών μέσων (Ι.Χ.Ε., δίτροχο, σκάφος κ.α.), δανειοδότηση, τόκοι καταθέσεων, εφάπαξ, κληρονομιά, γονική παροχή-δωρεά, κέρδη (από τυχερά παίγνια), αγροτικές ενισχύσεις, ανάλωση κεφαλαίου κ.α.
β. Στο δεύτερο πίνακα Α.1.2. συμπληρώνω:
- τα ακίνητα (δηλ. οικίες, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης- γκαράζ κ.α.), καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά (δηλ. κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα, παρακράτηση κυριότητας, κ.α.).
Σε περίπτωση που απέκτησα νέο περιουσιακό στοιχείο, επαύξησα ή διέγραφα ένα υπάρχον, στη δήλωση συμπεριλαμβάνω υποχρεωτικά το τίμημα που κατέβαλα ή εισέπραξα, καθώς και την πηγή προέλευσης.
γ. Στον τρίτο πίνακα Α. 1.3. συμπληρώνω:
- τις μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, τα ομόλογα και κάθε είδους ομολογίες, τα αμοιβαία κεφάλαια καθώς και άλλα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
δ. Στον τέταρτο πίνακα Α. 1.4. συμπληρώνω:
- τις καταθέσεις μου (και το είδος νομίσματος) σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης συμπληρώνω τις καταθέσεις του/της συζύγου μου, των τέκνων μου καθώς και εκείνες στις οποίες είμαστε συνδικαιούχοι ο ίδιος, ο/η σύζυγος μου ή τα τέκνα μου, με οποιαδήποτε άλλα άτομα.
ε. Στον πέμπτο πίνακα Α.1.5. συμπληρώνω:
- τα πλωτά μεταφορικά μέσα (βάρκες, σκάφη αναψυχής κ.α.), τα εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα (αυτοκίνητα, δίτροχα κ.α.) ιδιοκτησίας δικής μου, του/της συζύγου μου ή των ανήλικων τέκνων μου.
στ. Στον έκτο πίνακα Α. 1.6. συμπληρώνω:
- με ειδική εγγραφή το ποσοστό συμμετοχής μου, του/της συζύγου μου ή των ανήλικων τέκνων μου σε κάθε είδους επιχείρηση.

2. Τι πρέπει να προσέχω γενικά κατά τη συμπλήρωση της Δ.Π.Κ.;
- Να συμπληρώνω όλα τα πεδία, χωρίς να παραλείπω π.χ. τα στοιχεία των συγγενών, τη διεύθυνση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας (κινητά, σταθερά), τα εισοδήματά μου, τις καταθέσεις μου κ.α.
Όσον αφορά στα στοιχεία μου πρέπει η διεύθυνση κατοικίας που δηλώνω να μην είναι διαφορετική από τη διεύθυνση πραγματικής διαμονής ή διαφορετική από τη διεύθυνση που αναγράφω στο ΕΙ.
Σημειώνεται ότι εάν υπηρετώ σε περιφερειακή Υπηρεσία π.χ. της Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Λ. Ηρακλείου) ως διεύθυνση κατοικίας στη Δ.Π.Κ. ϋα πρέπει να αναγράψω την οικία διαμονής μου στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ίδια διεύϋυνση όμως ϋα πρέπει να αναγράφεται και στο ΕΙ, το οποίο είμαι υποχρεωμένος να υποβάλλω στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας που βρίσκεται η κατοικία μου δηλ. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου ν. Κρήτης και όχι στην περιφέρεια π.χ. Αττικής όπου βρίσκεται η πατρική μου οικία.
- Να μην παραλείπω να υπογράφω εγώ ή/και ο/η σύζυγος μου τη Δ.Π.Κ.
- Να μην καταχωρώ εγγραφές όπως «ΟΥΔΕΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ», «ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ» κ.λ.π.
- Να συμπληρώνω τους πίνακες με τα στοιχεία που υφίστανται μέχρι και την ημερομηνία υποβολής, πλην του πίνακα Α.1.1. (π.χ. στον τραπεζικό λογαριασμό να υφίστανται καταθέσεις χρημάτων της ημερομηνίας υποβολής).

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Κυρώσεις Δ.Π.Κ.

Ποιες κυρώσεις ϋα μου επιβληθούν σε περίπτωση που δεν υποβάλλω ή υποβάλλω ανακριβή ΔΠΚ;
Για το αδίκημα της μη υποβολής ή της υποβολής ανακριβούς ή ελλιπούς Δ.Π.Κ., ακόμη και αν τελέστηκε από αμέλεια προβλέπεται τουλάχιστον χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
Επίσης, εφαρμόζονται και οι προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι, ως προς τις κυρώσεις, ελέγχεται αρμοδίως και ο χρόνος υποβολής της Δ.Π.Κ. (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης).

NETWORK