Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για λύση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους

Ανοίγει ο δρόμος για λύση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους Ανοίγει ο δρόμος για λύση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους
Ανοίγει ο δρόμος για λύση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποιώντας τα οριστικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Παράλληλα, πρόσθεσε, το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» (που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί) και για τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που έγινε, ήδη, με επιτυχία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, από τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι:

* Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (αφαιρούμενου του ποσού στήριξης των τραπεζών), διαμορφώθηκε το 2013 στα 3,8 δισ. ευρώ, ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,8% του ΑΕΠ).

* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τη Eurostat, χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε στα περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται από την τρόικα, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα), όσο και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, το πλεόνασμα αυτό είναι συμβατό με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για διανομή «κοινωνικού μερίσματος», επιπλέον αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Σημειώνεται ότι η διαφορά στους υπολογισμούς μεταξύ Eurostat και τρόικας, είναι ότι στη μεθοδολογία των εκπροσώπων των δανειστών δεν λαμβάνονται υπόψη ή αντιμετωπίζονται διαφορετικά, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα. Για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών ομολόγων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ακριβώς τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα οδηγήθηκε σε Μηχανισμό Στήριξης και στην υπογραφή του 1ου Μνημονίου, τα υψηλά, διαχρονικά «δίδυμα» ελλείμματα εξαλείφονται, και, μάλιστα, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επισήμανε δε, ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος και, παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή».