Οικονομία

''Κλείνουν'' οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

''Κλείνουν'' οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης ''Κλείνουν'' οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
''Κλείνουν'' οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης Τέλος του μήνα ''κλείνουν'' οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης και όσοι έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης και δικαιούνται το επίδομα θα πρέπει να καταθέσουν την ηλεκτρονική αίτηση ώστε να πάρουν τα χρήματα από την επιστροφή του φόρου που δικαιούνται .

Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι πολίτες που έβαλαν πετρέλαιο θέρμανσης φέτος, ενα και για ακόμη μία χρονιά φέτος ήταν ελάχιστοι, και δεν έχουν κάνει την αίτηση ώστε να πάρουν τα χρήματα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να την κάνουν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου.

Επίσης ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία ώστε να γεμίσουν τις άδειες δεξαμενές στους λέβητες τους όσοι δικαιούνται το επίδομα αφού ακόμη δεν ξέρουμε από τον Οκτώβριο εάν θα ισχύει το μέτρο ή εάν θα γίνει κάποια μείωση στο φόρο μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Πως γίνεται η αίτηση.

Την αίτηση μπορείτε να την κάνετε ακόμη και εαν έχετε ήδη βάλει πετρέλαιο εδώ και καιρό. Προϋπόθεση είναι ο πωλητής του πετρελαίου να έχει καταχωρήσει στο ειδικό σύστημα το τιμολόγιο πώλησης που έχετε ήδη εξοφλήσει ή θα εξοφλήσετε.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης. Για τους φορολογούμενους που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet θα αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές κατά τη συμπλήρωση της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοκατοικίες ή για πολυκατοικίες (διαχειριστές).

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ( από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ ( από 200.000ευρώ), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά ( από 2.000 κυβικά πέρυσι).

Το επίδομα θέρμανσης ανά ζώνη

Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται με βάση τις 4 ζώνες στις οποίες χωριστεί η χώρα και στις οποίες προβλέπονται διαφορετικά επίπεδα μέγιστης επιδοτούμενης κατανάλωσης με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (από 5 έως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό πρώτης κατοικίας με μέγιστο όριο τα 120 τ.μ).

Ετσι :

Στην πρώτη ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο , στη Β' Ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα, στη Γ' Ζώνη 8 λίτρα και στη Δ΄ Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό.

Το ανώτατο ύψος επιδόματος είναι :

- 1.050 ευρώ στην Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία),

- 630 ευρώ στη Β' Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου

- 336 ευρώ στη Γ' Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα)

- 210 ευρώ στη Δ' Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).