Οικονομία

Κεγκέρογλου :Αποκατάσταση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις

Κεγκέρογλου :Αποκατάσταση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις Κεγκέρογλου :Αποκατάσταση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις
Κεγκέρογλου :Αποκατάσταση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις «Υπάρχει ανάγκη για τη θεσμική αποκατάσταση και την προοπτική των συλλογικών διαπραγματεύσεων για σύναψη συλλογικών συμβάσεων», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, παρουσία του Γκί Ράιντερ (Guy Ryder) γενικού διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization - ILO).

«Αυτή η ανάγκη θέτει σε προτεραιότητα τη συνεργασία με τον ILO για τον τομέα αυτό, αλλά και για επιμέρους θέματα, όπως η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «κάθε συλλογική απόφαση, κάθε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους είναι καλύτερη από οποιαδήποτε καλύτερη μονομερή απόφαση οποιουδήποτε οργάνου».

Ο κ. Ράιντερ είχε κληθεί να ενημερώσει τα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τον κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα της κρίσης. Και ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ILO είχε προηγουμένως χαιρετίσει την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στις 26 Μαρτίου, αποδίδοντας σε αυτήν ιδιαίτερη βαρύτητα και εκτιμώντας ότι σηματοδότησε την επιστροφή του ΣΕΒ μεταξύ των υπογραφόντων.

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να τονίσει και τη σημασία των διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο, έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του Τουρισμού και την πρόσφατη συμφωνία ως προς τις συνθήκες απασχόλησης και τα επίπεδα απολαβών, ενώ αναφέρθηκε και στον τομέα του Εμπορίου τονίζοντας πως «μολονότι η συλλογική σύμβαση έχει εκπνεύσει, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την κάλυψη 400.000 εργαζομένων».

Αναφερόμενος στις συνέπειες της κρίσης, ο γενικός διευθυντής του ILO είπε ότι «η ανάκαμψη στην παρούσα τροχιά, δεν προσφέρει ιδιαίτερες ελπίδες επανόδου στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από την κρίση, στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον και συνεπώς είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε για ένα σενάριο που αφορά το τέλος της κρίσης».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναγνωρίσει ότι εισήχθησαν μέτρα κάτω από συνθήκες ιδιαίτερης δημοσιονομικής σκληρότητας με συστάσεις από τους εξωτερικούς εταίρους και πως ό,τι έγινε δεν είχε πάντοτε την πλήρη δημοκρατική στήριξη του ελληνικού λαού.

Ιδίως «βραχυκύκλωσε» τις συνήθεις διαδικασίες διαβουλεύσεων, όπως είπε και γι΄αυτό η μόνη πορεία που τώρα ενδείκνυται είναι η άμεση ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου.