Οικονομία

Τριετίες: Πώς θα γίνει το «ξεπάγωμα», τι γίνεται αν δεν υπάρχει ενεργή συλλογική σύμβαση εργασίας

Τριετίες: Πώς θα γίνει το «ξεπάγωμα», τι γίνεται αν δεν υπάρχει ενεργή συλλογική σύμβαση εργασίας
Ξεπαγώνει ο χρόνος προϋπηρεσίας και οι τριετίες για χιλιάδες εργαζομένους χωρίς να υπάρχει αναδρομικότητα.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου ξεκαθάρισε σε ότι αφορά την αναδρομικότητα ότι η ΠΥΣ του 2012 ανέφερε αναστολή και αυτό δεν δημιουργεί αναδρομικότητα. Μάλιστα χαρακτήρισε ανοησία του πολιτικού συστήματος εάν ισχύσει η αναδρομικότητα καθώς θα τιναχθούν στον αέρα οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια.

Η γενική γραμματέας Άννα Στρατινακη υπογράμμισε ότι αίρεται η αναστολή από 1.1.2024. Αυτό σημαίνει:

- ο εργαζόμενος που έχει προσληφθεί και είχαν ήδη τρέξει χρόνο προϋπηρεσίας και πάγωσε 14 Φεβρουαρίου 2012 ξεπαγώνει η προϋπηρεσία τους και θα τρέξει από 1.1.2024.
- ο εργαζόμενος που προσλήφθηκε μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012 η προϋπηρεσία του θα ξεκινήσει να μετρά από 1.1.2024.

Παράλληλα σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που έχουν ατομική σύμβαση ή καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις ισχύουν τα εξής:

- Όσοι εργαζόμενοι κλάδων καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις εργασίας περίπου 600.000 εργαζόμενοι θα ξεπαγώσουν οι τριετίες. Σε περίπτωση όμως που παίρνει μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου θα γίνει συμψηφισμός. Εάν παίρνει τον κατώτατο μόνο τότε θα αυξηθεί ο μισθός του σύμφωνα με την προϋπηρεσία του από 1.1.2024.

- Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχουν ατομικές συμβάσεις θα μπορούν να λάβουν τις τριετίες εφόσον αμείβεται με κατώτατο. Αν αμείβεται πάνω από τον κατώτατο χρειάζεται ενεργή συλλογική σύμβαση εργασίας.