Οικονομία

Ωράριο δημοσίων υπαλλήλων: Τι αλλάζει στην προσέλευση των εργαζομένων στο Δημόσιο

Ωράριο δημοσίων υπαλλήλων: Τι αλλάζει στην προσέλευση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Σε τρεις ζώνες η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους. Τι αλλάζει από τις 4 Μαΐου. Νέο πρόσωπο αποκτά το Δημόσιο στην πρώτη φάση επαναλειτουργίας του στις 4 Μαϊου

Από την Δευτέρα 4 αλλάζει και η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους.

Ειδικότερα, το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προχωρά στα ακόλουθα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:

- Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)

Νέο πρόσωπο αποκτά το Δημόσιο στην πρώτη φάση επαναλειτουργίας του στις 4 Μαϊου καθώς στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι το κράτος να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις χωρίς όμως να επιβαρύνει την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Εσωτειρκών Θεόδωρου Λιβάνιου σε όλο το δημόσιο τομέα θα εξακολουθεί να υφίσταται το καθεστώς της εργασίας εξ αποστάσεως ενώ οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται στα γραφεία τους σε τρεις διαφορετικές ώρες ώστε να μειώνεται ο συνωστισμός στις υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ξεκινούν να προσέρχονται στις υπηρεσίες τους από τις 7 , 8 και 9 το πρωί με αποτέλεσμα η τελευταία βάρδια να σχολάει στις 4 το απόγευμα. Όσοι εργαζόμενοι έχουν κάνει χρήση της ειδικής άδειας λόγω κορωνοϊού αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τις 10 Μαΐου που ισχύει ως τότε και μετά με βάσει τα δεδομένα που θα επικρατούν στην χώρα θα επαναπροσδιοριστεί η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Δημόσιο θα επιδιώκει να λειτουργεί με την παρουσία του 30% των εργαζομένων του στις υπηρεσίες και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι εκ περιτροπής από τα σπίτια τους.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι αν δεν μπορεί να αποφευχθεί με την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση τότε θα γίνεται αυστηρά με ραντεβού.

Τι παραμένει κλειστό

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης οι δήμοι και οι περιφέρειες οφείλουν να έχουν κλειστές μέχρι νεωτέρας πολλές υπηρεσίες τους. Ειδικότερα ΚΑΠΗ, Λέσχες Φιλίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και παιδικές χαρές θα παραμείνουν κλειστές .

Επίσης δεν θα ανοίξουν όλοι οι κλειστοί αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι. Σε αντίθεση θα ανοίξουν όλες οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα.