Οικονομία

ΙΚΑ πότε χορηγείται το έντυπο GR/QUE 5

ΙΚΑ πότε χορηγείται το έντυπο GR/QUE 5 ΙΚΑ πότε χορηγείται το έντυπο GR/QUE 5
ΙΚΑ πότε χορηγείται το έντυπο GR/QUE 5 Οδηγίες για το έντυπο GR/QUE 5 που χορηγείται σε Ελληνες και πολίτες του Κεμπέκ στην περίπτωση που μεταβαίνει από την Ελλάδα στο Κεμπέκ ή το αντίστροφο για μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση με σκοπό την εργασία δίνει με εγκύκλιο του το ΙΚΑ.

Στο πλαίσιο της εφαρμογή της Διμερούς Σύμβασης Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ Ελλάδος και Κεμπέκ, η οποία κυρώθηκε με τον ν.3476/2006 προβλέπεται η χορήγηση του εντύπου GR/QUE 5.

Το προβλεπόμενο από την εν λόγω Σύμβαση έντυπο GR/QUE 5 χορηγείται σε ασφαλισμένο, «που μεταβαίνει από την Ελλάδα στο Κεμπέκ για μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση με σκοπό την εργασία» (άρθρο 30 της Σύμβασης), προκειμένου να εξεταστεί δικαίωμα για ασφάλιση ασθενείας σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κεμπέκ (θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου στο Κεμπέκ), τόσο για τον άμεσα ασφαλισμένο όσο και για τα βαρύνοντα αυτόν πρόσωπα, εφόσον ο ενδιαφερόμενος – αιτών ήταν ήδη ασφαλισμένος σε ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο (άρθρο 28§1 της Σύμβασης).

Η έκδοση του εντύπου GR/QUE 5 προβλέπεται στο άρθρο 12 του Διοικητικού Κανονισμού εφαρμογής της Σύμβασης, εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει «τα μεταναστευτικά έγγραφα που ανταποκρίνονται στο νομικό του καθεστώς στο Κεμπέκ και, ενδεχόμενα, ένα αποδεικτικό της κατοικίας του».

Στην Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων έχουν υποβληθεί ερωτήματα σχετικά με την χορήγηση του εντύπου GR/QUE 5 σε καναδούς υπηκόους (συνταξιούχους και μη). Η Διεύθυνση του ΙΚΑ μετά από σχετικό υποβληθέν ερώτημα στις αρμόδιες καναδικές υπηρεσίες για το αν απαιτείται η έκδοση του GR/QUE 5 σε καναδούς υπηκόους και υπό ποιες προϋποθέσεις, έλαβε την επιβεβαίωση ότι το έντυπο θα χορηγείται ανεξαρτήτως εθνικότητας – υπηκοότητας του αιτούντος και της ιδιότητάς τους ως συνταξιούχων ή εργαζομένων.

Κατόπιν των ανωτέρω συμπληρώνονται οι οδηγίες, που είχαν δοθεί με την εγκύκλιο 66/10 και το αρ. πρωτ. Δ47/ΓΕΝ/15-02-11 έγγραφό του ΙΚΑ, το έντυπο GR/QUE 5 θα χορηγείται κατόπιν αιτήσεως από το τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. του τόπου κατοικίας του αιτούντα υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1) ο/η αιτών/ούσα είναι ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (άρθρο 12β του Διοικητικού Κανονισμού) ανεξαρτήτως υπηκοότητας – εθνικότητας ή ιδιότητας (συνταξιούχου ή εργαζόμενου). Ασφαλισμένοι άλλων ταμείων θα πρέπει να απευθυνθούν στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο υπάγονται – ασφαλίζονται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

2) ο/η αιτών/ούσα, αν δεν είναι συνταξιούχος, να έχει διακόψει την απασχόλησή – εργασία του, έστω και αν εξακολουθεί να ισχύει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα το βιβλιάριο ασθενείας του. Αν η διακοπή της απασχόλησης δεν μπορεί να διαπιστωθεί από το «ΕΡΓΑΝΗ», θα ζητείται από τον/την αιτούντα να προσκομίσει διαζευκτικά θεωρημένο αντίγραφο από τον ΟΑΕΔ:

· της δήλωσης Οικιοθελούς Αποχώρησης (παραίτηση) από τον τελευταίο εργοδότη ή

· της καταγγελίας σύμβασης εργασίας (απόλυση) ή

· βεβαίωσης εγγραφής στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. και κατοχής κάρτας ανεργίας εν ισχύ μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης

3) ο/η αιτών/ούσα, αν δεν είναι συνταξιούχος, θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ. ότι:

· δεν επιδοτείται για ανεργία

· δεν λαμβάνει οποιοδήποτε άλλο επίδομα ή παροχή σχετιζόμενο με την παραμονή του και / ή την εργασία του στην Ελλάδα

4) Υπεύθυνη δήλωση ασφαλισμένου με την οποία θα δηλώνει ότι έλαβε γνώση ότι το έντυπο GR/QUE 5, προκειμένου να γίνει δεκτό από τον αρμόδιο Οργανισμό Ασφάλισης Ασθενείας του Κεμπέκ θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα μεταναστευτικά έγγραφα που ανταποκρίνονται στο νομικό του καθεστώς στο Κεμπέκ και, ενδεχόμενα, ένα αποδεικτικό της κατοικίας του (άρθρο 12 του Διοικητικού Κανονισμού εφαρμογής της Σύμβασης). Τα συνήθη μεταναστευτικά έγγραφα, που ζητούνται από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα του Κεμπέκ, είναι:

· Πιστοποιητικό επιλογής από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Πολιτισμικών Κοινοτήτων του Κεμπέκ.

· Επιβεβαίωση της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου, που παρέχεται από τις καναδικές αρχές μετανάστευσης.

· Μία απόδειξη για την κατοικία στο Κεμπέκ.

Επειδή το συγκεκριμένο έντυπο χορηγείται σε όσους αλλάζουν τόπο κατοικίας μόνιμα ή προσωρινά από την Ελλάδα στο Κεμπέκ για ανάληψη εργασίας στο Κεμπέκ, θα πρέπει το Τοπικό Υποκατάστημα, που χορηγεί το έντυπο GR/QUE 5 να κάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

· Αν ο αιτών είναι συνταξιούχος , θα πρέπει αντίγραφο του GR/QUE 5 να κοινοποιείται στο αρμόδιο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων για να εξεταστεί αν υπόκειται σε κάποια από τις περιπτώσεις, που γίνεται περικοπή σύνταξης λόγω εργασίας ή περικοπής επιδομάτων, σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Παροχών.

· Αν ο αιτών είναι ασφαλισμένος , θα πρέπει αντίγραφο του GR/QUE 5 να κοινοποιείται στο αρμόδιο Τμήμα Παροχών. Το Τμήμα Παροχών θα εξετάζει τυχόν ακύρωση ή τροποποίηση αποφάσεων χορήγησης παροχών σε χρήμα και / ή τυχόν απόρριψη σχετικών εκκρεμών αιτήσεων (σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Παροχών) για χρονική περίοδο από την επομένη της ημερομηνίας χορήγησης του εντύπου GR/QUE 5 και καθ’ όλη την διάρκεια διαμονής του ασφαλισμένου στο Κεμπέκ. Τα Τμήματα Παροχών να διατηρήσουν αρχείο των ασφαλισμένων, που τους χορηγήθηκε το GR/QUE 5.

Διευκρινίζουμε ότι το GR/QUE 5 χορηγείται για δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου) στο Κεμπέκ. Δεν θα αναγνωριστεί παροχή ασθενείας (σε χρήμα ή σε είδος) στο Κεμπέκ με την χρήση του GR/QUE 5 από το Ι.Κ.Α.

Τέλος, το έντυπο GR/QUE 5 θα το βρείτε επισυναπτόμενο στην εγκύκλιο 66/10.