Οικονομία

Πρόγραμμα για απολυμένους στον κλάδο των εκδοτικών δραστηριοτήτων από το Υπουργείο Εργασίας

Πρόγραμμα για απολυμένους στον κλάδο των εκδοτικών δραστηριοτήτων από το Υπουργείο Εργασίας
Νέο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) περιόδου 2014-2020 με τίτλο: «Ενέργειες που αφορούν απολύσεις σε επιχειρήσεις στον κλάδο 58 της NACE Αναθ. 2 (Εκδοτικές δραστηριότητες) στην Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να προκηρυχθεί σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση που πήρε ΦΕΚ.

Σκοπός της δράσης είναι η τοποθέτηση σε θέση εργασίας στην τοπική αγορά 50 πρώην εργαζόμενων σε επιχειρήσεις του κλάδου Εκδοτικές Δραστηριότητες που απολύθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 29/05/2017 μέχρι 28/02/2018 στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του έργου με κωδ. «EGF/2018/003 EL/Atticapublishing» και οι οποίοι έχουν αναβαθμίσει τις ατομικές δεξιότητες και τα προσόντα τους μέσω δράσεων Επαγγελματικής Συμβουλευτικής ή και Επαγγελματικής Εξειδικευμένης Κατάρτισης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Αττικής.

Δικαιούχοι-Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επι-χείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια ενός μηνός (ημερολογιακά) πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:

- η καταγγελία της σύμβασης εργασίας και
- η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση όπως επίσης και
- η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.
- η οικειοθελής αποχώρηση που θεωρείται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 38 του ν. 4488/2017 (Α΄137).
- η θέση εργαζόμενου σε διαθεσιμότητα,
- η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης από την εργα-σία του Κεφαλαίου 325 του Α.Κ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση-προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα-θα πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Όταν η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά το διάστημα που έπεται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, δύναται να ενταχθεί στο πρόγραμμα εφόσον καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία της αξιολόγησης.

Όταν η επιχείρηση, μετά τη μείωση του προσωπικού, έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης, μέσα στον ίδιο μήνα κατά τον οποίο έγινε η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.