Οικονομία

Στο 21,65% η ανασφάλιστη εργασία σε ποιες επιχειρήσεις θα ενταθούν οι έλεγχοι

Στο 21,65% η ανασφάλιστη εργασία σε ποιες επιχειρήσεις θα ενταθούν οι έλεγχοι Στο 21,65% η ανασφάλιστη εργασία σε ποιες επιχειρήσεις θα ενταθούν οι έλεγχοι
Στο 21,65% η ανασφάλιστη εργασία σε ποιες επιχειρήσεις θα ενταθουν οι έλεγχοι Πάνω από ένας στους πέντε εργαζόμενους, δουλεύει χωρίς να είναι ασφαλισμένος. Τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα, αφορούν τον Απρίλιο και προκύπτει ότι έφτασε το 21,65% το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε αισθητά σε σχέση με το 39,18% που ίσχυε τον Απρίλιο του 2013, προβληματίζει το γεγονός ότι το 32,32% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, βρέθηκε ότι είχαν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει αποδώσει καρπούς το μέτρο της επιβολής προστίμου ύψους 10.550 ευρώ στις επιχειρήσεις για κάθε ένα ανασφάλιστο εργαζόμενο που διατηρούν στο δυναμικό τους. Συνολικά, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω τσουχτερό πρόστιμο, έως 30 Απριλίου 2014, ελέγχθηκαν 12.792 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να φτάνουν τα 15.641.821 ευρώ.

Οι έλεγχοι εστιάζονται σε Επισιτιστικά επαγγέλματα, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία και Υπηρεσίες Ασφαλείας. Μόνο κατά τον μήνα Απρίλιο του 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 1.510 επιχειρήσεις των ανωτέρω κλάδων.

Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι 4.666 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 1.010, ποσοστό 21,65%. Από τους 1.010, οι 540 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 37,79% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 1.429 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 470, ποσοστό 14,52% των 3.237 συνολικά ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, «ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με την τουριστική κίνηση να προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, η προσπάθειά μας έχει κορυφωθεί. Από τον επόμενο μήνα ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας θα γίνεται με ενιαίο τρόπο απο την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ με σκοπό τις μέγιστες δυνατές συνέργειες. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις νέες πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου μας, προχωρούμε στη συνεχή μείωση των διοικητικών και γραφειοκρατικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και από κανένα εργοδότη για οποιεσδήποτε παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές».