Οικονομία

ΟΕΧΒΕ: Με επιστολή ζητούν από την επιτροπή για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα να προχωρήσει σε διάλογο με τις Ομοσπονδίες

φωτογραφία αρχείου φωτογραφία αρχείου
Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας απέστειλε η ΟΕΧΒΕ (Ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος), ζητώντας να ενταχθούν στα ΒΑΕ (Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και οι εργαζόμενοι στην Χημική Βιομηχανία.

Ειδικότερα η επιτροπή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων έχει ξεκινήσει να συνεδριάζει και όπως αναφέρει στην επιστολή της η Ομοσπονδία δεν έχουν κληθεί όλοι οι φορείς για έναν είχε την προσδοκία υπεύθυνο και διεξοδικό διάλογο ώστε να διερευνηθεί αποτελεσματικά το μείζον ζήτημα της επανακατάρτισης της Λίστας των ΒΑΕ στην οποία θα αποτυπώνονται μέσα από πραγματικά στοιχεία και επιστημονικά πορίσματα ο επαγγελματικός κίνδυνος, καθώς και οι βλαπτικοί παράγοντες στους χώρους εργασίας.

Αναφέρεται δε ότι «με βάση τη νέα Επιτροπή που συστάθηκε, αναμέναμε ότι θα καλούσε τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα ώστε με διαλογική συζήτηση να αναδειχθούν οι εξόφθαλμες αστοχίες της υπάρχουσας Λίστας που προέκυψαν ως προϊόν μιας ανεδαφικής απόφασης του τότε αρμόδιου Υπουργού, κ. Κουτρουμάνη, το 2011 που δυστυχώς έως σήμερα καμία τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει υπάρξει ούτε από την Επιτροπή αλλά ούτε και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου».

Σε ότι αφορά τα επαγγέλματα και τους εργοστασιακούς χώρους που εντάσσονται στη Χημική Βιομηχανία, η ενιαία αντιμετώπισή τους είναι επιτακτική και επιβεβλημένη αφού, όπως εξηγούν παρά τις όποιες παραλλαγές και μορφές, ο επαγγελματικός κίνδυνος είναι κοινός παρονομαστής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόλυτης αστοχίας της υπάρχουσας λίστας των ΒΑΕ συνιστά η εξαίρεση του κλάδου των Ελαστικών από αυτήν, ενώ παράλογες στρεβλώσεις δημιουργούν οι ατεκμηρίωτες διακρίσεις και εξαιρέσεις σε άλλους κλάδους του χώρου της χημικής βιομηχανίας καθώς και σε ειδικότητες παραγωγής.

«Άποψή μας είναι ότι οι Επιστημονικές Επιτροπές θα πρέπει πραγματικά να προσκομίζουν επιστημονικές μελέτες όχι βασιζόμενες στη βιβλιογραφία, όπως δυστυχώς γίνεται, αλλά σε πραγματικά στοιχεία που θα αναδειχθούν μέσα από επιτόπιες διαπιστώσεις. Σε τέτοιες μελέτες ακόμη και η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, θα έπρεπε να είναι απαγορευτική.

Σας καλούμε, λοιπόν, να πράξετε το αυτονόητο επανακαταρτίζοντας την υφιστάμενη αδιανόητη Λίστα ΒΑΕ μέσα από πραγματικές επιστημονικές μελέτες που θα καταγράφουν την πραγματικότητα στους χώρους εργασίας των Χημικών Βιομηχανιών της χώρας μας" αναφέρεται στην επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.