Οικονομία

Εθνικό Συντονιστή Πολιτικών για την Αναπηρία ζητά η ΕΣΑμεΑ

Εθνικό Συντονιστή Πολιτικών για την Αναπηρία ζητά η ΕΣΑμεΑ Εθνικό Συντονιστή Πολιτικών για την Αναπηρία ζητά η ΕΣΑμεΑ
Εθνικό Συντονιστή Πολιτικών για την Αναπηρία ζητά η ΕΣΑμεΑ Τα ΑμεΑ αποτελούν το 16% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρότι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, στην χώρα μας δεν υπάρχει Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία, επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: «Η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2014 - 2020».

Η ΕΣΑμεΑ θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επίσημο αίτημα να οριστεί Εθνικός Συντονιστής που θα έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση Εθνικού Στρατηγικού Προγράμματος Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζονται για τα ΑμεΑ.

Η ημερίδα διοργανώθηκε ενόψει της κατάρτισης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και των Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» 2014 - 2020, με στόχο να διασφαλιστεί, στη βάση των επιταγών των νέων Κανονισμών των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, τόσο η οριζόντια ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας όσο και η εφαρμογή στοχευμένων δράσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των 41 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε: Στόχος μας είναι αυτές οι 41 στέγες να λειτουργήσουν με αυτοδύναμο τρόπο μέσω της υλοποίησης του ειδικού νοσήλιου από τον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα το νέο ΕΣΠΑ να δημιουργήσει άλλες τόσες έτσι ώστε να υπάρχει ένα πραγματικό δίκτυο αποϊδρυματοποίησης.

Στους στόχους μας είναι η δημιουργία των Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης, που δεν υπάρχουν στη χώρα, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν και στα σπίτια τους ταυτόχρονα με τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Διημέρευσης, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και όλων των άλλων υποστηρικτικών δομών που λειτουργούν στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού τομέα που κυρίως αφορούν οργανώσεις γονέων ατόμων με αναπηρία, είτε το πλαίσιο της αυτοδιοίκησης με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ) είτε με την ανάπτυξη ενός πραγματικού δικτύου αποϊδρυματοποίησης σε σχέση με τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που λειτουργούν στις Περιφέρειες και έχουν όλες τις δημόσιες δομές που απευθύνονται στα ΑμεΑ και κυρίως κλειστές δομές περίθαλψης”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνη σήμερα από τα Κέντρα Διημέρευσης και τα ΚΔΑΠμεΑ εξυπηρετούνται συνολικά περίπου 5000 άτομα με αναπηρία κυρίως με νοητική αναπηρία (down αυτισμό κλπ) ενώ ξεπερνά τις 2500 ο αριθμών των ΑμεΑ που είναι κλεισμένα σε ιδρύματα.