Οικονομία

ΟΓΑ: Παρέμβαση Βρούτση για τα έξοδα κηδείας

ΟΓΑ: Παρέμβαση Βρούτση για τα έξοδα κηδείας ΟΓΑ: Παρέμβαση Βρούτση για τα έξοδα κηδείας
ΟΓΑ: Παρέμβαση Βρούτση για τα έξοδα κηδείας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αλλαγές στο πλαίσιο χορήγησης των παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ που αφορούν τις περιπτώσεις των εξόδων κηδείας, προκύπτουν από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως διαπιστώθηκε από τον Οργανισμό, για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν έξοδα κηδείας, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των νόμιμων παραστατικών. Γίνεται λόγος για ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, χωρίς πάντως να ευθύνονται γι' αυτή την πολύχρονη εστία αδιαφάνειας, οι υπάλληλοι του Οργανισμού. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στο εξής θα πρέπει ο δικαιούχος να υποβάλλει αίτηση, που θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δικαιούται έξοδα κηδείας από άλλο ασφαλιστικό φορέα για τον θανόντα ή τη θανούσα. Επίσης, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης του θανόντα ή της θανούσας, απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου και πρωτότυπο τιμολόγιο του γραφείου τελετών ή δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η συγκεκριμένη απόφαση τίθεται σε εφαρμογή από την ημερομηνία που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφεξής.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Νοικοκυρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα όσο ποτέ άλλοτε. Πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων εξοικονομήθηκαν.Τα τελευταία παραδείγματα των επικουρικών συντάξεων των εμπορουπαλλήλων και της αγροτικής τράπεζας που δίνονταν με υπεύθυνες δηλώσεις και χωρίς κανέναν έλεγχο, αλλά και τα έξοδα κηδείας απο τον ΟΓΑ χωρίς κανένα φορολογικό παραστατικό, αποτελούν απομεινάρια ενός απαρχαιωμένου συστήματος που αλλάξαμε. Το ευχάριστο είναι ότι όλα αυτά τα νοσηρά συμπτώματα εντοπίστηκαν, αποδίδονται ευθύνες και εξοικονομούνται πόροι».