Διεθνή

Ερυθρός Σταυρός Λιβάνου: Νεκροί 4 τραυματιοφορείς από ισραηλινό πλήγμα - Καταδικάζει τις IDF η ΕΕ

Ερυθρός Σταυρός Λιβάνου: Νεκροί 4 τραυματιοφορείς από ισραηλινό πλήγμα - Καταδικάζει τις IDF η ΕΕ Φωτογραφία: ABBAS SALMAN/EPA
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, όπου έχασαν τη ζωή τους τραυματιοφορείς.

Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις τραυματιοφορείς του και ένας στρατιώτης του λιβανέζικου στρατού, από ισραηλινό χτύπημα, την ώρα που εκκένωναν τραυματίες από το Taybeh, ένα χωριό στον νότιο Λίβανο.

Το κονβόι του Ερυθρού Σταυρού συνοδευόταν από λιβανέζικα στρατεύματα, υπό τον συντονισμό ειρηνευτών του ΟΗΕ, τονίζει το Associated Press.

Καταδίκη από Μπορέλ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκαν οι τραυματιοφορείς.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει: 

«Οι IDF έβαλαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο εργαζόμενους στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο κέντρο της Βηρυτού: επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παραϊατρικό προσωπικό, σκοτώθηκαν. Όχι μόνο πολίτες είναι θύματα επιθέσεων, μεταξύ άλλων και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά στερούνται επείγουσας περίθαλψης. Καταδικάζω αυτή την παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».

{https://x.com/JosepBorrellF/status/1841792911060410382}

Σύμφωνα με τον Guardian, το ισραηλινό χτύπημα έπληξε ιατρικό κέντρο που ανήκει στην Ισλαμική Οργάνωση Υγείας, η οποία συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

Η επίθεση ήταν η δεύτερη αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Βηρυτού αυτή την εβδομάδα, ενώ προηγουμένως τα περισσότερα πλήγματα είχαν περιοριστεί σε προάστια στα νότια της πόλης.