Οικονομία

ΕΣΕΕ: Να παραιτηθεί η διοικήτρια του ΟΑΕΕ

ΕΣΕΕ: Να παραιτηθεί η διοικήτρια του ΟΑΕΕ ΕΣΕΕ: Να παραιτηθεί η διοικήτρια του ΟΑΕΕ
ΕΣΕΕ: Να παραιτηθεί η διοικήτρια του ΟΑΕΕ Την παραίτηση της διοικητού του ΟΑΕΕ, Γεωργίας Κοτίδου, ζητεί με επίσημη επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή την πρόσφατη δικαστική απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχο του Οργανισμού, ο οποίος κινδύνευε να χάσει τη σύνταξή του, επειδή είχε παλαιότερες οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η διοικητής του ΟΑΕΕ, με ανακοίνωσή της, είχε επιχειρηματολογήσει σε βάρος της δικαστικής απόφασης και τώρα η ΕΣΕΕ ζητεί την παραίτησή της.

Όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, απευθυνόμενη προσωπικά στην κα Κωτίδου «σας συμβουλεύουμε εάν δεν ανασχηματιστείτε, καλά θα κάνετε να παραιτηθείτε, αλλιώς θα ζητήσουμε επισήμως να αντικατασταθείτε». Η ΕΣΕΕ εκφράζει για ακόμα μία φορά την πλήρη αντίθεσή της στην τακτική που έχει ακολουθήσει η διοίκηση του Οργανισμού, να καταφεύγει στα δικαστήρια σε βάρος των ασφαλισμένων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι υπάρχουν πια δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού και όχι τη διοίκησή του.

Αναφορικά με την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε ασφαλισμένους που έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, ελέω κρίσης, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι: Υπάρχουν πράγματι 440 χιλιάδες «ασυνεπείς» ασφαλισμένοι έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που χρωστούν στον Οργανισμό. Υπάρχει όμως και το επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, όλοι οι παραπάνω ασφαλισμένοι έχουν στερηθεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους «κάθε δικαίωμα στην ασφάλιση, στην περίθαλψη και στη σύνταξη» Μάλιστα, η Συνομοσπονδία αποκαλύπτει, θέλοντας να δείξει πόσο έχει αποτύχει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ότι από το σύνολο των οφειλετών, «μόλις 50.516 άτομα, δηλαδή το 11,4% του συνόλου έχουν συμφωνήσει, μέχρι τις 23 Μαϊου 2014, σε κάποια ρύθμιση, ρυθμίζοντας ποσά ύψους μόλις 466 εκατ ευρώ, όταν οι εκτιμώμενες οφειλές ανέρχονται στα 5,5 δις ευρώ».

Στις πάγιες θέσεις της ΕΣΕΕ είναι η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του Οργανισμού, η κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των οφειλών για ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η Συνομοσπονδία προτείνει να αρχίσει άμεσα η καταβολή των τρεχουσών εισφορών με δικαίωμα όμως ελεύθερης επιλογής της ασφαλιστικής κλάσης και να μετατραπεί η κεφαλαιοποιημένη οφειλή σε ασφαλιστικό χρόνο κατά τη συνταξιοδότηση.