Οικονομία

Ομαδικές απολύσεις: Το ΑΣΕ ενέκρινε το σχέδιο για να απολυθούν 45 εργαζόμενοι από την Ελληνική Χαλυβουργία

Ομαδικές απολύσεις: Το ΑΣΕ ενέκρινε το σχέδιο για να απολυθούν 45 εργαζόμενοι από την Ελληνική Χαλυβουργία
Ομαδικές απολύσεις: Το ΑΣΕ ενέκρινε το σχέδιο για να απολυθούν 45 εργαζόμενοι από την Ελληνική Χαλυβουργία Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) με οριακή πλειοψηφία (4 υπέρ, 3 κατά) ενέκρινε πριν από λίγες ώρες, το σχέδιο ομαδικών απολύσεων που είχε καταθέσει η Ελληνική Χαλυβουργία, ιδιοκτησίας Μάνεση.

Αποτέλεσμα είναι να οδηγηθούν άμεσα στην ανεργία 45 εργαζόμενοι, επί συνόλου 95 εργαζομένων, από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο που έχει η εταιρία. Ας σημειωθεί ότι πριν από μια τριετία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έφταναν τα 200 άτομα.

Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο ομαδικών απολύσεων που εγκρίνεται ύστερα από το μακρινό 1982, δηλαδή μετά από 32 ολόκληρα χρόνια.

Επί της ουσίας, ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για να πραγματοποιηθούν ομαδικές απολύσεις πέρα από το όριο του 5% που ορίζει ο νόμος. Το σχέδιο που εγκρίθηκε, αφήνει χωρίς δουλειά σχεδόν το 50% των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εγκριθεί το σχέδιο, υπερψήφισαν η γγ του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, που προΐσταται του ΑΣΕ, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ και δύο σύμβουλοι του υπουργείου. Αντίθετα, μειοψήφησαν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, καθώς και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας.

Συνδικαλιστικές πήγες αναφέρουν ότι ο φάκελος που έχει καταθέσει η επιχείρηση στο ανώτατο συμβούλιο ήταν ελλιπής και δεν δικαιολογούσε -όπως απαιτείται- το αίτημα για υπέρβαση του ανωτάτου ορίου απολύσεων. Μάλιστα γίνεται λόγος για επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η επιχείρηση σε λιμάνι της περιοχής, την ώρα που ζητάει να απολυθούν 45 εργάτες για να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της. Επίσης, οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση έχει προχωρήσει στην αγορά πρώτης ύλης από την Ιταλία, για να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, άλλη μια ένδειξη ότι είναι βιώσιμη.