Οικονομία

Εκρηκτική η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ

Εκρηκτική η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ Εκρηκτική η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ
Εκρηκτική η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ Χωρίς περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο Οργανισμός ''κινδυνεύει'' με στάση πληρωμών, αφού οι οφειλές προς τα νοσοκομεία και τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας ανέρχονται στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ποσά που θα λάβει ως κρατικής επιχορήγηση είναι μόλις 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει πως η κατάσταση είναι δραματική, καθώς με το Ν. 4051/2012 το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης από το 0,6% του ΑΕΠ μειώθηκε στο 0,4%, δηλαδή μείωση της επιχορήγησης κατά 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα ο Οργανισμός παρουσιάζει αδυναμία αποπληρωμής τον μήνα Απρίλιο που ανέρχονται στα 7,739 δις ευρώ .Τα 2,7 δις ευρώ αφορούν οφειλές προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας , τα 100 εκατ ευρώ οφειλές προς τους ασφαλισμένους και τα υπόλοιπα αφορούν φορείς Γενικής Κυβέρνησης όπως τα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι δομές Υγείας διαλύονται όπως αναφέρει στο δημοσιεύμα της η Ελευθαροτυπία , συγκροτούνται Επιτροπές και Ομάδες εργασίας και υπογράφονται συμβάσεις με ξένους συμβούλους για να υποστηριχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ενδεικτικά, την ώρα που κόβονται παροχές, 9,9 εκατ. θα λάβει η γερμανική εταιρεία GIZ και 4,5 η περίφημη Task Force.

# TAGS

NETWORK