Οικονομία

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με την επιστροφή της ''διαιτησίας''

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με την επιστροφή της ''διαιτησίας'' Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με την επιστροφή της ''διαιτησίας''
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με την επιστροφή της ''διαιτησίας'' Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επαναφέρει στο προσκήνιο τις «ξεχασμένες» συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το γεγονός ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απεφάνθη οριστικά ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (6η ΠΥΣ) που επιτρέπει την προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων. Τι αλλάζει όμως για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Στο εξής, επανέρχεται το παλαιότερο καθεστώς, που ίσχυε πριν από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν άρχισε η εφαρμογή της 6ης ΠΥΣ και στο οποίο επιτρεπόταν η μονομερής προσφυγή σε διαιτησία. Ήταν μια διαδικασία που ουσιαστικά βοηθούσε τους εργαζόμενους να ασκήσουν πίεση για την υπογραφή μιας σύμβασης εργασίας και περιόριζε τις ατομικές συμβάσεις. Στους 18 μήνες που μεσολάβησαν από την εφαρμογή της 6ης ΠΥΣ και την ουσιαστική κατάργηση του ΟΜΕΔ, οι ατομικές συμβάσεις έκαναν θραύση στην αγορά εργασίας και έχουν βασική ευθύνη για την πολύ μεγάλη μείωση που υπέστησαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, στο «βωμό» της κρίσης.

Εκτιμήσεις νομικών κύκλων θέλουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υποβάλλονται σωρεία αιτημάτων προς τον ΟΜΕΔ, από συνδικάτα και πρωτοβάθμιους φορείς εργαζομένων για να επιτύχουν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ακόμα και στο πεδίο των επιχειρησιακών συμβάσεων, η διαιτησία του ΟΜΕΔ μπορεί να φανεί καθοριστική. Σε κάθε περίπτωση, οι εργοδότες τώρα προβληματίζονται για το γεγονός ότι τίθεται σε λειτουργία ένα «όπλο» στα χέρια των εργαζομένων που μέχρι πρότινος είχαν καταφέρει να το έχουν απενεργοποιημένο.

Από την άλλη πλευρά όμως τα συνδικάτα απέτυχαν να κριθούν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές, μια σειρά από άλλες διατάξεις της ίδιας ΠΥΣ, με τις οποίες μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22% στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, κατά 32% στα 511 ευρώ μικτές μηνιαίες αποδοχές. Επίσης, καταργήθηκε η υπογραφή νέων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να αφορούν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ καταργήθηκε και η διαδικασία της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις εταιρίες του ίδιου κλάδου.

Ουσιαστικά, η απόφαση του ΣτΕ ερμηνεύεται από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή, ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους κοινωνικούς εταίρους να λύσουν τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η κρίση. Εναπόκειται στους ίδιους λοιπόν, εάν θέλουν να πραγματοποιήσουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να βρουν κοινό σημείο επαφής διατηρώντας τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας σε αξιοπρεπή επίπεδα. Σε διαφορετική φάση, ο ΟΜΕΔ θα παρεμβαίνει και θα ρυθμίζει πλέον την αγορά εργασίας, μέσω διαιτησίας…