Οικονομία

Προθεσμία έως το τέλος του έτους για να αποπληρώσουν τα Ταμεία τις οφειλές τους

Προθεσμία έως το τέλος του έτους για να αποπληρώσουν τα Ταμεία τις οφειλές τους Προθεσμία έως το τέλος του έτους για να αποπληρώσουν τα Ταμεία τις οφειλές τους
Προθεσμία έως το τέλος του έτους για να αποπληρώσουν τα Ταμεία τις οφειλές τους Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Χρονικό περιθώριο έως 31 Δεκεμβρίου 2014 δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στα ασφαλιστικά ταμεία για να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), δίνει ουσιαστικά παράταση έως το τέλος του έτους για να υπάρξει η συγκεκριμένη τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τακτοποιήσουν τα ταμεία, τις οφειλές που έχουν ειδικά προς τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίες ανέρχονται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα 571.688.324 ευρώ. Μόνο το ΙΚΑ χρωστάει οφειλές από το 2012, που έχουν φτάσει τα 177.066.544 ευρώ. Άλλα 127.206.672 ευρώ οφείλει ο ΟΑΕΕ, ενώ στα 117.225.109,93 ευρώ είναι το χρέος του ΕΤΑΑ προς τον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον υπάρχουν άλλα 150.190.098 ευρώ που οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ από τους υπόλοιπους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Για να μην βρεθεί ο ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεών του, το ΓΛΚ ζήτησε από τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύψουν τις οφειλές τους έως το τέλος του έτους. Από την άλλη πλευρά, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, δόθηκε το περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.