Οικονομία

Εστίαση: «Ναι» στον εμβολιασμό, «όχι» στην υποχρεωτικότητα λένε οι εργαζόμενοι

EUROKINISSI EUROKINISSI
Την ανάγκη εμβολιασμών στην εστίαση και στον τουρισμό αναδεικνύουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτός δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός.

Όπως αναφέρουν το μέτρο της υποχρεωτικότητας θα δημιουργήσει ανατάραξεις στην αγορά εργασίας, καθώς ήδη αρκετοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την υγειονομική καθαρότητα σαν πρόσχημα για την εντατικοποίηση της εργασίας.

«Παρατηρείται το φαινόμενο φέτος όπως Ξενοδοχοι και Εστιατορες εδώ στην Κρήτη να παίρνουν λίγο προσωπικό με το πρόσχημα ότι είναι εμβολιασμένοι και τους βάζουν να κάνουν διπλή δουλειά», δηλώνει ο προεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης, υπογραμμίζοντας ότι «θα κρατήσουμε αποστάσεις σε περίπτωση που υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν αφού δεν είναι δυνατόν να υποστούν κυρώσεις όπως οι απολύσεις».

Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις του που θα κάνει τις επόμενες ώρα ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να εξαγγείλει το μέτρο αυτό πρώτα για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, ακολούθως για τους υγειονομικούς και πιθανόν για τους υπαλλήλους της εστίασης, των ξενοδοχείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, τους εκπαιδευτικούς και τους κληρικούς. Ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί στην Ε.Ε και διεθνώς παρά μόνο στη γειτονική Ιταλία και μόνο όσον αφορά τους υγειονομικούς, ενώ αντιστοίχως θα πράξει και η Γαλλία.

«Αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι οι εργοδότες ήδη αρχίζουν και χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να ξεφορτωθούν προσωπικό. Εμείς προφανώς δεν το δεχόμαστε ως μέτρο, όχι όμως γιατί είμαστε κατά των εμβολιασμών, το αντίθετο είμαστε από τα συνδικάτα που εδώ και ενάμιση χρόνο διεκδικούμε παραπάνω μέτρα προστασίας συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού… Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι εργαζόμενοι με ατομική ευθύνη έχουν εμβολιαστεί σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο», σημειώνει ο προεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής Γιώργος Στεφανάκης και συνεχίζει: «Είναι άλλο ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και άλλο να επιλέγουν να οι εργοδότες ποιος θα μείνει δηλαδή ποιος θα έχει εισόδημα με τον εμβολιασμό».

Περαιτέρω, ακόμη και εκείνοι που είναι εμβολιασμένοι μόνο το 50% βρίσκει δουλειά λόγω της καθίζησης του τουρισμού και την φετινή περίοδο.

NETWORK