Οικονομία

«Περίεργες» απολύσεις έβγαλε η Εργάνη

«Περίεργες» απολύσεις έβγαλε η Εργάνη «Περίεργες» απολύσεις έβγαλε η Εργάνη
«Περίεργες» απολύσεις έβγαλε η Εργάνη Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τι και αν βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου; Το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων που καταγράφεται μέσω του συστήματος «Εργάνη» ήταν αρνητικό κατά 915 θέσεις εργασίας, προχθές Δευτέρα 21 Ιουλίου. Μάλιστα από αυτές, οι 506 θέσεις εργασίας αφορούσαν σε επιχειρήσεις εστίασης. Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη γεωγραφική και κλαδική κατανομή των απολύσεων και διαπίστωσε, σε πρώτη φάση, ότι οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην Ανατολική Αττική, στον Πειραιά στην Κω, στην Αχαϊα και στο Λασίθι.

Το γεγονός ότι οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης κρίθηκε υπερβολικό μιας και παρατηρείται αυξημένη τουριστική κίνηση σε όλη τη χώρα. Έτσι, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή στο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) να προβούν άμεσα σε έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους για αδήλωτη εργασία στις παραπάνω περιοχές.

Με δήλωσή του ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κάθε περιοχή, κάθε κλάδος και κάθε επιχείρηση βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου. Έδωσα εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου να διενεργήσουν εκτεταμένους και διεξοδικούς ελέγχους στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες αρνητικές ροές στο ισοζύγιο απασχόλησης. Τονίζω για άλλη μία φορά ότι δεν είναι πλέον αποδεκτή - ούτε από την πολιτεία ούτε από την κοινωνία - καμία παραβατική συμπεριφορά στην αγορά εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοια καταχρηστική πρακτική από ασυνείδητους εργοδότες με τον πλέον αυστηρό και αποτελεσματικό τρόπο».