Οικονομία

Μειωμένη φορολογία θα έχουν οι αγρότες και οι ασκούμενοι δικηγόροι

Μειωμένη φορολογία θα έχουν οι αγρότες και οι ασκούμενοι δικηγόροι Μειωμένη φορολογία θα έχουν οι αγρότες και οι ασκούμενοι δικηγόροι
Μειωμένη φορολογία θα έχουν οι αγρότες και οι ασκούμενοι δικηγόροι Ευχάριστα νέα περιμένουν τους αγρότες, τους ασκούμενους δικηγόρους και γενικότερα τους ασκούμενους σπουδαστές, καθώς με δύο ερμηνευτικές εγκυκλίους που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, προκύπτει ότι θα υποστούν μειωμένη φορολόγηση. Μόνο που, ειδικά οι ασκούμενοι δικηγόροι και σπουδαστές, προκειμένου να επωφεληθούν από τις ερμηνευτικές διατάξεις, θα πρέπει να υποβάλουν στις εφορίες τροποποιητική φορολογική δήλωση για την περυσινή χρονιά.

 Πιο συγκεκριμένα, για τους αγρότες, διευκρινίζεται ότι τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% (όχι 26%, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους επαγγελματίες), εφόσον τα πωλούμενα προϊόντα παράγονται αποκλειστικά από τον πωλητή τους-παραγωγό και δεν έχουν υποστεί μεταποίηση, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανική ή χονδρική) πώλησής τους. Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, «τα έσοδα των παραγωγών γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή τους, φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 13%. Ειδικότερα, οι ως άνω παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο για αυτά) είτε από δικό τους κατάστημα είτε σε λαϊκές αγορές».
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο:

- Στην έννοια της μεταποίησης δεν συμπεριλαμβάνεται η απλή συσκευασία.
- Στην περίπτωση που ο παραγωγός των παραπάνω προϊόντων πωλεί (λιανικώς ή χονδρικώς), παράλληλα με τα δικά του, και προϊόντα που έχει προμηθευτεί από άλλους παραγωγούς, τότε θεωρείται ότι ασκεί παράλληλα και επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα. Για τα έσοδα αυτά (δηλαδή, για τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση προϊόντων τρίτων, και μόνο για αυτά) εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 26% ή 33%.

Αναφορικά με τους ασκούμενους δικηγόρους και τους σπουδαστές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, σημειώνεται ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν κατά το διάστημα της άσκησης φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών για τη χρήση του 2013. Ετσι, δικαιούνται την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ με τη συγκέντρωση αποδείξεων. Η σχετική εγκύκλιος διευκρινίζει ότι ασκούμενοι δικηγόροι και σπουδαστές που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αρχική φορολογική δήλωσή τους για τη χρήση 2013 (οικονομικό έτους 2014) μπορούν να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με αίτησή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ώστε να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση. Με την αρχική εκκαθάριση στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων είχε βεβαιωθεί φόρος 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.