Οικονομία

Ένα βήμα πριν από τη διάλυση, το ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ

Ένα βήμα πριν από τη διάλυση, το ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ Ένα βήμα πριν από τη διάλυση, το ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ
Ένα βήμα πριν από τη διάλυση, το ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Άρχισε η διαδικασία ομαδικής αποχώρησης των ασφαλισμένων, που θα προκαλέσει διάλυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ), καθώς οι σύλλογοι των εργαζομένων υπέβαλλαν σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο. Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ καλύπτει περίπου 5.409 ασφαλισμένους και 5.500 συνταξιούχους και βρίσκεται τώρα πια, στην Alpha Bank. Σύμφωνα με τους Συλλόγους των εργαζομένων, προϋπήρξε δικαστική απόφαση που λήφθηκε ύστερα από προσφυγή των συνταξιούχων, σύμφωνα με την οποία προκαλείται αύξηση κατά 70% στην επικουρική σύνταξη και έτσι το ταμείο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

Οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ταμείο κυμαίνονται κατά μέσο όρο κοντά στα επίπεδα των 400 ευρώ το μήνα, ενώ με την αύξηση που ορίζει η δικαστική απόφαση, υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 600 ευρώ, κατά μέσο όρο.

Μετά την απόφαση αυτή, οι σύλλογοι των εργαζομένων διαπίστωσαν ότι από τα 25.833.776 ευρώ που ανέρχεται το κόστος για τις συντάξεις το 2013, εκτοξεύεται στα 43.489.820 ευρώ. Οι εισφορές το 2013 ήταν 15.650.453 ευρώ. Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, προχώρησε με απόφασή του στην άμεση διερεύνηση διάλυσης του Ταμείου και ρευστοποίησης της περιουσίας του. Οι σύλλογοι των εργαζομένων που καλύπτονται από το ταμείο, ζήτησαν την άμεση επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν από ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Ας σημειωθεί πάντως, ότι η διάλυση ενός επικουρικού, αυτοδιαχειρζόμενου ταμείου, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Ειδικά το ΤΑΠΙΛΤΑΤ που ιδρύθηκε το 1979 και έως τώρα δεν είχε απασχολήσει ποτέ τα κρατικά ταμεία, έχει καταφέρει ακόμα και εν καιρώ βαθιάς οικονομικής κρίσης, να έχει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποθεματικά που φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ σε ρευστό. Επίσης, διαθέτει ομόλογα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό επομένως ότι είναι ένα ταμείο με σημαντική επάρκεια για τη δεδομένη στιγμή, παρά το γεγονός ότι η αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας μετά από μερικά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η τρόικα, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διάλυσης των ταμείων που βρίσκονται σε ανάλογη θέση. Μάλιστα, είχε εκφράσει αντίστοιχη άποψη, για την περίπτωση του ταμείου της Εθνικής Τράπεζας.