Οικονομία

Ειδικό πρόγραμμα για 300 ανέργους που χρίζουν θεραπείες αποκατάστασης

Ειδικό πρόγραμμα για 300 ανέργους που χρίζουν θεραπείες αποκατάστασης Ειδικό πρόγραμμα για 300 ανέργους που χρίζουν θεραπείες αποκατάστασης
Ειδικό πρόγραμμα για 300 ανέργους που χρίζουν θεραπείες αποκατάστασης Ειδικό πρόγραμμα για 300 ανέργους που χρίζουν θεραπείες αποκατάστασης θα υλοποιήση το υπουργείο Υγείας .Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εντάσσεται στις δράσεις που στοχεύουν στην απόκτησηπρόσβασης ανασφάλιστων ατόμων και ατόμων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας σε κατ’ οίκον παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας αναφέρετε στην αποκατάσταση με θεραπευτικές μεθόδους που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον ασθενή να επανακτήσει την απολεσθέντα λόγω κάποιας ασθένειας ή τραυματισμού λειτουργίας του. Είναι μια ενεργητική διαδικασία με στόχο την επανάκτηση της ανεξαρτησίας και της αυτονόμησης.

Οι υπηρεσίες αποκατάστασης μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές βδομάδες, μήνες ή και χρόνια και δύνανται να παρέχονται σε συγκεκριμένες δομές όπως κέντρα αποκατάστασης, ιδιωτικά θεραπευτήρια ή και κατ’οίκον. Το κόστος της αποκατάστασης είναι αρκετά υψηλό ιδίως για ασθενείς με σοβαρά κινητικά και λειτουργικά προβλήματα, για τους οποίους η αποκατάσταση θα έχει και μεγάλη διάρκεια. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι άτομα από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες μπορεί να αποκλειστούν από τη δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Συμπερασματικά από τα ανωτέρω προκύπτει ότι πληθυσμός στόχος για το παρόν πρόγραμμα αποτελούν :
1. ανασφάλιστοι,
2. μακροχρόνια άνεργοι,
3. άποροι.
Οι παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπιστούν είναι: παθήσεις και τραυματικές βλάβες του νευρικού συστήματος, πολυκαταγματίες με σοβαρά μετεγχειρητικά ορθοπαιδικά προβλήματα με συγκάμψεις και/ή έκτοπη οστεοποίηση.

Οι υπηρεσίες αποκατάστασης συνήθως συμπεριλαμβάνουν ανάλογα και με τις ανάγκες του ασθενούς, όπως αυτές καθορίζονται μετά την ιατρική αξιολόγηση:
1. Φυσικοθεραπεία
2. Εργοθεραπεία
3. Λογοθεραπεία
4. Στήριξη και συμβουλευτική από Κοινωνική Λειτουργό
5. Ψυχολογική υποστήριξη
Συνεπώς, το πρόγραμμα θα πρέπει να υποστηρίζεται από τις κάτωθι ειδικότητες:
1) Ιατρούς φυσικής ιατρικής - αποκατάστασης,
2) φυσικοθεραπευτές,
3) εργοθεραπευτές,
4) λογοθεραπευτές,
5) κοινωνικούς λειτουργούς,
6) ψυχολόγους.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα διατεθούν 60.000 κουπόνια στο διάστημα ενός έτους από όλους τους θεραπευτές, συμπεριλαμβανομένων των φυσιάτρων καθώς και ο συντονισμός και παρακολούθηση της υλοποίησης του συνόλου του προγράμματος

Νεότερα για το πρόγραμμα θα υπάρξουν με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας