Οικονομία

Αυξημένες αρμοδιότητες για τον υφυπουργό Εργασίας Α.Μπέζα

Αυξημένες αρμοδιότητες για τον υφυπουργό Εργασίας Α.Μπέζα Αυξημένες αρμοδιότητες για τον υφυπουργό Εργασίας Α.Μπέζα
Αυξημένες αρμοδιότητες για τον υφυπουργό Εργασίας Α.Μπέζα Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς πάντως να αναλαμβάνει το σύνολο της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, θα έχει τελικά ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζας, μετά από τροποποίηση της αρχική απόφασης του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση, ο υφυπουργός που είναι αρμόδιος για τα ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, αναλαμβάνει την εποπτεία και τον έλεγχο των διευθύνσεων εκπαίδευσης, επιθεώρησης, μηχανογραφικών εφαρμογών, καθώς και το αυτοτελές τμήμα του Κέντρου Πληροφόρησης Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων (ΚΠΑΣ), που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ). Επίσης, αναλαμβάνει τη διεύθυνση ΠΣΕΑ, όπως επίσης και τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων  της ΓΓΚΑ.

Ο κ. Μπέζας αναλαμβάνει την εποπτεία της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, όχι όμως του συνόλου του ασφαλιστικών ταμείων, αλλά μόνο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) του υπουργείου Εργασίας, που αποδίδονται υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Στο πλαίσιο αυτών των πρόσθετων καθηκόντων ο υφυπουργός Εργασίας οφείλει να αναλάβει και τις κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες που τυχόν απορρέουν, αλλά και τις προτάσεις για την έκδοση κανονιστικών και ατομικών διαταγμάτων. Το ίδιο ισχύει και για την έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα και τις προτάσεις για την έκδοση διαταγμάτων από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Από κοινού με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, θα ασκείται και ο έλεγχος της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, της Διεύθυνσης Όρων Εργασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας.