Οικονομία

Η ΓΣΕΕ αντιτίθεται στο «ψαλίδισμα» του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

(Φωτ.: EUROKINISSI) (Φωτ.: EUROKINISSI)
Η ΓΣΕΕ έστειλε επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για πρόταση κατάργησης ή μείωσης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Τις έντονες διαφωνίες της σχετικά με την Κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, εξέφρασε η ΓΣΕΕ σε επιστολή της στους συναρμόδιους Υπουργούς.

Η Συνομοσπονδία, αφού τονίζει την έλλειψη παραγωγικού και ουσιαστικού διαλόγου, με δεδομένο ότι η Διυπουργική Επιτροπή συνεδρίασε δίχως τη συμμετοχή των εργαζομένων, επισημαίνει ότι δεν θα αποδεχθεί μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κανέναν εργαζόμενο, όταν μάλιστα οι συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια, με βάση τα εργατικά ατυχήματα γίνονται και πιο επικίνδυνες και πιο ανθυγιεινές.

Η ΓΣΕΕ, απορρίπτει τη βαθμολόγηση των ειδικοτήτων στο πόρισμα της Επιτροπής, που κατά την ίδια την Επιτροπή βασίστηκε σε παντελή έλλειψη στοιχείων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει το ζήτημα σε προτεραιότητα και ζητά τον απαραίτητο χρόνο έως τα τέλη Ιουνίου, ώστε να προηγηθεί διαβούλευση που θα δώσει λύση σε όλες τις ατέλειες και τις ασάφειες του.

«Σε 10.000 εργαζόμενους που ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας το επίδομα μηδενίζεται»

Μάλιστα η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι λίγες μέρες πριν την εκπνοή του υποτιθέμενου διαλόγου δεν έχουν λάβει κανένα στοιχείο. Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ ότι και στα δύο αρχικά σενάρια της Επιτροπής, σε 10.000 εργαζόμενους που ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας, το επίδομα μηδενίζεται!

«Σύμφωνα με τον 4512/2018 προβλέπεται η αναθεώρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μόνο ύστερα από την εκπόνηση σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης. Στην παρούσα κατάσταση γίνεται καταστρατήγηση- παράβαση του συγκεκριμένου νόμου καθώς έχει εκπονηθεί και παραδοθεί στην επιτροπή μόνο το προκαταρκτικό βραχυπρόθεσμο σχέδιο.

»Η ΓΣΕΕ, δεν αποδέχεται καμία μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κανέναν εργαζόμενο ιδιαίτερα σε μία εποχή που η Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων επιδεινώνεται οριζόντια και η ακρίβεια κάνει δύσκολη την επιβίωσή τους. Απορρίπτει την βαθμολόγηση των ειδικοτήτων στο πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θέτετε και ζητούν τον απαραίτητο χρόνο και τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2022, ώστε να πραγματοποιήσουν έναν παραγωγικό και ουσιαστικό διάλογο που θα δώσει λύσεις σε όλες τις ατέλειες και τις ασάφειες του πορίσματος», τονίζεται στην επιστολή.