Οικονομία

ΟΑΕΕ: Ώρα μηδέν για «παλαιούς» οφειλέτες

ΟΑΕΕ: Ώρα μηδέν για «παλαιούς» οφειλέτες
ΟΑΕΕ: Ώρα μηδέν για «παλαιούς» οφειλέτες Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Έμφαση σε χρέη παλαιότερων ετών, αναμένεται να δώσει το ΚΕΑΟ για να ασκήσει πιέσεις μέσω ειδοποιητηρίων σε παλαιούς οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες, υπό την απειλή και των κατασχέσεων.

 Από τους 99.140 οφειλέτες που έχουν μπει στη λίστα του ΚΕΑΟ έχουν ήδη σταλεί μαζικά ειδοποιητήρια σε περίπου 33.000 περιπτώσεις. Συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΠΟΚΠ τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έφταναν στις αρχές του καλοκαιρίου τα 7,4 δισ. ευρώ, αριθμός που ως τώρα εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί περισσότερο. Από αυτά τα 2,35 δισ. ευρώ, έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και αποτελούν χρέη, που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Για όσους έχουν οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ, δεν έχουν αποσταλεί ακόμα ούτε τα πρώτα ειδοποιητήρια μιας και τα χρέη αυτά βρίσκονται εκτός ΚΕΑΟ. Για τις περιπτώσεις αυτές, πρέπει πρώτα να γίνει εφικτή η on line σύνδεση του ΟΑΕΕ με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), κάτι που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ειδικά γι' αυτές τις περιπτώσεις μικροφειλετών, όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Εργασίας, αρκεί η καταβολή ενός ποσού, που μπορεί να είναι και μικρότερο από το ποσό που προκύπτει από τη ρύθμιση οφειλών, για να μπει φρένο στη διαδικασία των κατασχέσεων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού, σύμφωνα με στοιχεία του οκταμήνου του τρέχοντος έτους, τα έσοδα του Ταμείου από εισφορές ασφαλισμένων παρουσιάζουν οριακή και μόνο μείωση σε σχέση με τα έσοδα του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2013, ενώ ήδη στις τελευταίες ήμερες του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται αυξητική τάση στις καταβολές. Επίσης, από τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι ενώ το 2007 η δαπάνη για τις συντάξεις ανερχόταν στα 2,75 δισ. ευρώ, η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων οδήγησε το 2013, να έχει φτάσει στα 3,37 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η μέση μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη γήρατος, ενώ το 2009 ήταν 792,54 ευρώ μικτά, το 2013 έφτασε τα 846,17 ευρώ.

Πάντως έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αποστολή των ειδοποιητηρίων, καταγγέλλοντας ότι ο ΟΑΕΕ βουλιάζει στα ελλείμματα.