Οικονομία

Στήριξη από το ILO ψάχνει ο Βρούτσης για εργασιακά και ασφαλιστικό

Στήριξη από το ILO ψάχνει ο Βρούτσης για εργασιακά και ασφαλιστικό Στήριξη από το ILO ψάχνει ο Βρούτσης για εργασιακά και ασφαλιστικό
Στήριξη από το ILO ψάχνει ο Βρούτσης για εργασιακά και ασφαλιστικό Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στη Γενεύη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης για συναντήσεις με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) για να ενημερωθεί για τις θέσεις του Γραφείου αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο.

Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ), σε μια προσπάθεια να υπάρξει όσο δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση σε «καυτά» εργασιακά ζητήματα. Το ILO αναμένεται να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις τονίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει νόμος για τις αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις ομαδικές απολύσεις, ούτε να αλλάξει ριζικά ο συνδικαλιστικός νόμος και να γίνει δυσκολότερη έως αδύνατη η προκήρυξη των απεργιών.

Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να μεταφέρει τις αποφάσεις για το ασφαλιστικό στη δεύτερη φάση τους, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το β' δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου) και το Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Η συνάντηση ανάμεσα στην τρόικα και στον κ. Βρούτση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Πέμπτη και η διαπραγμάτευση θα είναι συνολική και θα αφορά όχι μόνο την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, αλλά και το ύψος των δαπανών για συντάξεις και για προνοιακά επιδόματα. Τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία είναι μεγάλα και ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν καταγράψει με λεπτομέρειες την πορεία των εσόδων στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους. Η τρόικα έχει επίσης διαπιστώσει ότι η δαπάνη για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), ήδη από το οκτάμηνο έχει υπερβεί τον ετήσιο στόχο, καθώς έχουν δαπανηθεί 570.000.000 ευρώ, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για 516.000.000 ευρώ. Έτσι στις προτάσεις που αναμένεται να τεθούν στις διαπραγματεύσεις είναι ένταξη του ΕΚΑΣ στα προνοιακά επιδόματα, με πιθανή απορρόφησή του.