Οικονομία

Βρούτσης: Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, καμία μετατροπή στις ομαδικές απολύσεις

Βρούτσης: Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, καμία μετατροπή στις ομαδικές απολύσεις Βρούτσης: Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, καμία μετατροπή στις ομαδικές απολύσεις
Βρούτσης: Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, καμία μετατροπή στις ομαδικές απολύσεις Ξεκίνησε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας στη Γενεύη, με το προεδρείο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) και με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ). Στην εισηγητική του ομιλία, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στα βασικά θέματα της συνάντησης που είναι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας, υπεραμύνθηκε των αλλαγών που εφαρμόστηκαν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού και οι οποίες εστιάζονται στην αναβάθμιση του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε σε μια νέα τριμερή διαδικασία «που επιτρέπει τόσο την ελεύθερη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγική αναδιοργάνωση, όσο και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και τη διάσωση θέσεων εργασίας.Μια διαφανής διαδικασία που λειτουργεί ήδη με τρόπο αξιόπιστο και ανθεκτικό.»

Στο σκέλος του συνδικαλιστικού νόμου ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την επιθυμία του για να υπάρξουν αλλαγές. «Έχουν ήδη περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του νόμου 1264/1982 «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων», ενός σημαντικού νομοθετήματος που, στην εποχή του, αποτέλεσε σίγουρα θετική τομή στην οργάνωση του συνδικαλιστικού πεδίου στη χώρα μας, επισήμανε ο κ. Βρούτσης για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι: «είναι προφανές ότι η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το συνδικαλισμό απαιτείται, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους.»

Στη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει εκτενής αναφορά σε δύο μελέτες που έχουν ετοιμαστεί και αφορούν η πρώτη στις ομαδικές απολύσεις (collectivedismissals) και η δεύτερη – την οποία εκπόνησε ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου –στη χαρτογράφηση του πλαισίου άσκησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί και η μελέτη του ILO για τη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας (productivejobs).

ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα λειτούργησε – ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες – σε ικανοποιητικό βαθμό, κατά τη διάρκεια της κρίσης εντούτοις δεν φαίνεται να διαδραμάτισε τον κομβικό και ουσιαστικό ρόλο που όλοι θα θέλαμε.

Θα έλεγα ότι τώρα στα δύσκολα, φάνηκε - μεταξύ άλλων - η έλλειψη μιας ιστορικά εμπεδωμένης κουλτούρας συναινέσεων.

ακόμη να ευχαριστήσω τις αντιπροσωπείες των κοινωνικών εταίρων:

    Τον κ. Παναγόπουλο, Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
    Τον κ. Φέσσα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
    Τον κ. Καββαθά, Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
    Τον κ. Κορκίδη, Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)
    Τον κ. Ανδρεάδη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του εργοδοτικού φορέα που πρόσφατα αναγνωρίσθηκε θεσμικά ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος.
    ενόςυπεύθυνου,αντιπροσωπευτικούκαιδυναμικούσυνδικαλιστικούκινήματος των εργαζομένων
    αντίστοιχων οργανώσεων των εργοδοτών με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά

Τους ευχαριστώ όλους για την ανταπόκρισή τους σε αυτήν εδώ την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σήμερα εκπροσωπείται από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη και εμένα.

Η συμμετοχή τους υποδηλώνει εξαρχής το γεγονός ότι κατανοούν με ωριμότητα τα μηνύματα των καιρών.

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη συνεχή και δυναμική αύξηση της παραγωγικότητας, έτσι ώστε οι μισθοί και οι αμοιβές να ξεκινήσουν μια νέα ανοδική τάση με αντίστοιχες αυξήσεις.

Και, εκτιμώ, ότι σε κάποια σημεία, προχωρήσαμε και δύο βήματα μπροστά.

Φλέγοντα ζητήματα όπως ο σχεδιασμός αποτελεσματικών πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας, αλλά και η αντιμετώπιση της μάστιγας της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, αποτελούν πεδία στα οποία η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Αναγνωρίσαμε τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ως ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο, προκειμένου να διευρύνουμε την αντιπροσωπευτική βάση του κοινωνικού διαλόγου.

Συνεργαστήκαμε, επίσης, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην καθιέρωση μιας νέας ορθολογικής και ισορροπημένης διαδικασίας σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, μέσω της

    

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι αξιολογήσαμε ως πολύ θετική εξέλιξη τη συνεχή παρουσία στελέχους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στην Ελλάδα, καθώς και την ίδρυση γραφείου ILO στην Αθήνα.

σε ότι αφορά στα ζητήματα της συνδικαλιστικής δράσης, νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής διαπραγμάτευσης είναι η ύπαρξη:

αλλά και

ενόςσύγχρονου, λειτουργικούκαιδημοκρατικούθεσμικούπλαισίουγιατηνοργανωμένηκαισυλλογικήέκφρασητουκόσμουτηςεργασίας και τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

η εύρυθμηκαιοργανωμένηλειτουργίατηςσυνδικαλιστικήςέκφρασηςτωνεργαζομένων, ηαντιπροσωπευτικήσυμμετοχήτης εργασίας και της παραγωγής στοπλαίσιοτηςκοινωνικήςδιαπραγμάτευσης.

Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω απο τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους μια ειλικρινή τοποθέτηση και αξιολόγηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της εφαρμογής του μέχρι σήμερα.

Θα ήθελα, με βάση την πλούσια εμπειρία εφαρμογής αυτού του πλαισίου να επισημάνουν τυχόν επιμέρους αδυναμίες και δυσλειτουργίες, θεσμικής ή οργανωτικής μορφής.

Εάν πιστεύουν ότι, λαμβανομένων υπόψη των νέων οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων και τις αυξημένες ανάγκες προστασίας των εργαζομένων,

απαιτείται ο εμπλουτισμός καθώς και η ενδυνάμωση του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας.

Σεκάθεπερίπτωση,

Εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να πω ότι ως πρώτο βήμα, αναλάβαμε την πρωτοβουλία εκπόνησης δύο συγκριτικών μελετών.

και πιστεύω ότι θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στις συζητήσεις μας.