Οικονομία

Τρόικα: Εργασιακό και ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά

Τρόικα: Εργασιακό και ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά Τρόικα: Εργασιακό και ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά
Τρόικα: Εργασιακό και ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Καμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε επί της ουσίας, μετά και τη δεύτερη συνάντηση, ανάμεσα στην τρόικα και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να κατέθεσε μια σειρά από απόψεις σχετικά με την ομαλή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος και το πώς θα περιοριστούν τα ελλείμματα για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά η τρόικα δεν έδειξε να ικανοποιείται. Απλώς, δεν άφησε να φανούν, ακόμα, οι δικές της προθέσεις.

Το υπουργείο Εργασίας, που παρίστατο στη συνάντηση όχι μόνο με τον κ. Βρούτση, αλλά και με τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου και την γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Στρατινάκη, επέμεινε στην εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου για το ασφαλιστικό (3863/2010), από την 1.1.15 και μετά, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό των δαπανών. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, σε συνδυασμό με την αναλογική σύνταξη, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν την πολυπόθητη ισορροπία στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και έτσι θα σταματήσουν να παράγονται ελλείμματα. Επίσης, η μελέτη του ΚΕΠΕ που έχει πια στη διάθεσή της η τρόικα, περιγράφει τουλάχιστον 8 διαφορετικά σενάρια με ενοποιήσεις ταμείων, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση. Η τρόικα μένει να διαπιστώσει πιο από τα σενάρια είναι το πιο αποδοτικό για να προκριθεί και να μπει σε φάση υλοποίησης.
Επίσης, παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Εργασίας και τα πρώτα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών και σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους αμέσως μετά τη συνάντηση «τα πρώτα νούμερα είναι ενθαρρυντικά».

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων το υπουργείο Εργασίας συνέχισε να αξιοποιεί το «ατού» της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, υπό την «υψηλή επιστασία» της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Όμως υπήρξαν πληροφορίες αργά χθες τη νύχτα, σύμφωνα με τις οποίες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, επέμεινε από την πλευρά του στην απαίτηση του Ταμείου, να θεσμοθετηθούν οι όποιες αλλαγές έχουν αποφασιστεί και εφαρμόζονται, με νόμο από τη Βουλή.

NETWORK