Οικονομία

Πού θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις

Πού θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις Πού θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις
Πού θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, σημείωνε με νόημα την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση, ότι οι μειώσεις στις συντάξεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων άφηναν εκτός περικοπών «το 85% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 100% του ΟΓΑ, το 78% του ΟΑΕΕ, το 44% του Δημοσίου και το 47 – 50% από τα υπόλοιπα ταμεία».

Για να είμαστε ακριβείς, οι παραπάνω «τυχεροί» συνταξιούχοι, είναι εκείνοι που λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Λέτε αυτό που γνωρίζουν στη γενική γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, να μην το ξέρουν οι τεχνοκράτες της τρόικα; Άρα, μάλλον το «κοινό μυστικό» είναι ότι αυτή θεωρείται η βασική «δεξαμενή» από την οποία θα θελήσουν οι δανειστές της χώρας να επιβάλλουν νέες περικοπές στις συντάξεις.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ας μην γελιόμαστε και ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Σε τακτά χρονικά διαστήματα βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας ειδήσεις για συντάξεις που η καταβολή τους σταμάτησε, λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, ή λόγω μη απογραφής των συνταξιούχων. Συνεχώς, ανατροφοδοτείται η ρητορική ότι από αυτή την ομάδα πολιτών, παρατηρούνται οικονομικές απώλειες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Διαρκώς «φωτογραφίζονται» οι συνταξιούχοι, ως η βασική αιτία της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Μόνο που δεν τους έχουν κατηγορήσει ότι θα έπρεπε να ντρέπονται που ζουν, πια, περισσότερο. Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι γνωστό, αλλά δεν μπορεί να ευθύνονται οι συνταξιούχοι για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα δεν μπορεί να στρώνουμε το «χαλί» για νέες περικοπές, δημιουργώντας ψεύτικους εχθρούς – ποιους άλλους; - τους συνταξιούχους.

Αλήθεια, είναι απορίας άξιο, πώς θα καταφέρουν οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα, να πείσουν ότι οι συνταξιούχοι των 600 και των 700 ευρώ, λαμβάνουν πολύ υψηλές αποδοχές. Μάλλον θα τους συγκρίνουν με όσους εργάζονται υπό συνθήκες μερικής απασχόλησης για 200 ή στην καλύτερη, 300 ευρώ το μήνα. Ή θα κάνουν πάλι λόγο για τη «σωτηρία του έθνους» για πιθανή καταστροφή και υποδούλωση της χώρας και όλα αυτά που ακούμε κατά καιρούς, συνήθως πριν από την ανακοίνωση νέων περικοπών. Για να δούμε, θα καταφέρουν και αυτή τη φορά να πείσουν για τις «αγαθές» προθέσεις τους, ή τους πήραν χαμπάρι;