Οικονομία

Επαγγελματικό Ταμείο ιδρύουν οι εργαζόμενοι της Alpha Bank λόγω χρεοκοπίας του ΤΑΠΙΛΤ -ΑΤ

Επαγγελματικό Ταμείο ιδρύουν οι εργαζόμενοι της Alpha Bank λόγω χρεοκοπίας του ΤΑΠΙΛΤ -ΑΤ Επαγγελματικό Ταμείο ιδρύουν οι εργαζόμενοι της Alpha Bank λόγω χρεοκοπίας του ΤΑΠΙΛΤ -ΑΤ
Επαγγελματικό Ταμείο ιδρύουν οι εργαζόμενοι της Alpha Bank λόγω χρεοκοπίας του ΤΑΠΙΛΤ -ΑΤ Σε ίδρυση επαγγελματικού ταμείου, προχωρά ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, καθώς θεωρεί ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ -ΑΤ), χρεοκόπησε. Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος παραθέτει οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ότι το Ταμείο δεν είναι πια βιώσιμο.

Προσφυγή στο Πρωτοδικείο κατέθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Alpha Bank, καθώς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το αυτοδιαχειριζόμενο επικουρικό ταμείο τους χρεοκόπησε. Οπως λέει, ο σύλλογος έχει καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του Ταμείου, ύψους 230 εκατ. ευρώ (που είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές).

Πιο συγκεκριμένα οι εισφορές το 2013 έφτασαν τα 10.304.064 ευρώ, ενώ το κόστος για συντάξεις ήταν διπλάσιο, δηλαδή 20.933.448 ευρώ. Το τρέχον έτος, υπολογίζεται ότι οι εισφορές θα παραμείνουν ίδιες, αλλά οι συντάξεις εκτινάσσονται στα 41.394.696 ευρώ. Ακόμα χειρότερα είναι τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου για το επόμενο έτος. Το 2015, με δεδομένο ότι το Ταμείο θα επιβαρυνθεί και από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank και της Πειραιώς, οι εισφορές υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσουν στα 8.065.608 ευρώ, ενώ το κόστος για την καταβολή των συντάξεων θα αυξηθεί στα 50.390.623 ευρώ.

Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, προσθέτει ότι υπάρχουν περίπου 2.300 «παλαιοί συνταξιούχοι» που εισέπραξαν συντάξεις, για τις οποίες ο συσχετισμός εισφορών – παροχών «ξεπερνά κάθε λογική». Ειδικότερα, παρατίθενται πέντε παραδείγματα που ενώ το ποσό που καταβλήθηκε ως εισφορά ανήλθε στα 1.097,92 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, το ποσό σύνταξης που έχει χορηγηθεί έως σήμερα ανέρχεται στις 198.593,76 ευρώ.

Ο Σύλλογος θεωρεί ότι η διοίκηση του ταμείου «προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να περισώσει ότι μπορεί». Κατηγορεί όμως τους παλαιούς συνταξιούχους που εμπόδισαν την τροποποίηση του καταστατικού και ουσιαστικά απαγόρευσαν «κάθε μορφή νοικοκυρέματος που θα διασφαλίζει έστω τις εισφορές των εργαζομένων και των νέων συνταξιούχων». Μάλιστα γίνεται λόγος για «υπέρογκες αυξήσεις» που ζητούνται από τους παλαιούς συνταξιούχους και οι οποίες μάλιστα προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος επαναλαμβάνει το αίτημα για δημιουργία επαγγελματικού Ταμείο, καθώς έτσι θεωρεί ότι διασφαλίζονται τα χρήματα των εργαζομένων.