Οικονομία

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ... υπό την συνθήκη μείωσης του πληθωρισμού

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ... υπό την συνθήκη μείωσης του πληθωρισμού Φωτογραφία: Eurokinissi
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε nα διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά της επιτόκια, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Αμετάβλητα διατηρεί τα τρία επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις των αγορών που είχαν προεξοφλήσει το «πάγωμα» των επιτοκίων μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών, αν δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων.

Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων οδήγησε την ΕΚΤ να κρατήσει για πρώτη φορά αμετάβλητα τα επιτόκια της τον Οκτώβριο, στη συνεδρίαση της στην Αθήνα, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2012, συνολικού ύψους 450 μονάδων βάσης, στην επιθετικότερη εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία του ιδρύματος. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβράδυνε στο 2,4% το Νοέμβριο με βάση την αρχική μέτρηση της Eurostat, από 2,9% τον Οκτώβριο και 4,3% τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, σημειώνει ότι ο «πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του επόμενου έτους και στη συνέχεια να προσεγγίσει τον στόχο του Διοικητικού Συμβούλιο για πληθωρισμό 2% το 2025».

Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει την ομαλοποίηση του μεγέθους του ισολογισμού της, ανακοινώνοντας ότι στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2024 σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, λόγω πανδημίας (PEPP), κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Τα προγράμματα APP και PEPP

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ σημειώνεται επίσης ότι θα επιταχύνει την έξοδό της από τα μέτρα τόνωσης που υιθετήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο το β’ εξάμηνο του 2024 με σκοπό να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024. Αυτό θα θέσει όλα τα εργαλεία πολιτικής σε καθεστώς αυστηροποίησης, ακόμη και όταν οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι η ασθενέστερη οικονομία αμβλύνει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

«Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.