Οικονομία

ΣΕΤΕ: Ωφέλησε ή όχι το πρόγραμμα voucher στον Τουρισμό

ΣΕΤΕ: Ωφέλησε ή όχι το πρόγραμμα voucher στον Τουρισμό ΣΕΤΕ: Ωφέλησε ή όχι το πρόγραμμα voucher στον Τουρισμό
Μελέτη του ΣΕΤΕ για την πορεία του προγράμματος voucher για νέους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αρκετά καλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως τώρα η πορεία του προγράμματος με την μέθοδο του voucher «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών, στον κλάδο του τουρισμού.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προκύπτει ότι 7.594 ωφελούμενοι συμμετέχουν σε Προγράμματα Κατάρτισης voucher, εκ των οποίων οι 7.315 έχουν ολοκληρώσει τη θεωρητική κατάρτιση (96,3%).  Με βάση την πρόσκληση, τα προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης έχουν διάρκεια 80 ώρες. Επίσης, 5.367 ωφελούμενοι έχουν ολοκληρώσει την πρακτική άσκηση (70,7% των ωφελούμενων που συμμετέχουν σε προγράμματα).  Σημειώνεται ότι η πρακτική άσκηση των ωφελούμενων έχει διάρκεια 500 ώρες και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους πέντε μήνες. Η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι επτά ώρες.  

Η συγκεκριμένη πράξη, υλοποιείται από τον ΣΕΤΕ και την ΕΕΔΕ με χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΑΔ. Στοχεύει στην επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των ανέργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν έμμεσα ή άμεσα τον κλάδο του τουρισμού και το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Η οικονομική αξία της επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για τον κλάδο του τουρισμού ανέρχεται στο ποσό των 1.100 ευρώ για τη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία 560 ευρώ και πρακτική 540 ευρώ) και συμβουλευτικής καθοδήγησης  και υποστήριξης των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 1.400 ευρώ στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Παράλληλα, υπάρχει και το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελούμενων που κυμαίνεται ως εξής: 2.700 ευρώ για όσους ωφελούμενους είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων / ΤΕΙ και 2.400 ευρώ για όσους είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο ΣΕΤΕ, έχει καταθέσει και προτάσεις για τη βελτίωση των προγραμμάτων, με έμφαση στο να είναι σαφής η στόχευσή τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες ωφελουμένων. Πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια ο τρόπος εφαρμογής των κριτηρίων επιλογής και πρέπει να εισαχθεί και το κριτήριο της οικογενειακής κατάστασης (έγγαμος – άγαμος, με ή χωρίς παιδιά, μονογονεϊκή οικογένεια). Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, στην περίπτωση των προστατευόμενων μελών, το οικογενειακό εισόδημα και όχι το μηδενικό ατομικό εισόδημα. Αυξημένη βαρύτητα να δίνεται στα κριτήρια επιλογής που έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Επίσης, προτείνεται στο εξής οι υποψήφιοι να μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν για περισσότερες από μία Περιφέρειες. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να τεθεί ελάχιστος αριθμός απασχολούμενου προσωπικού και περιορισμός ως προς τη δυνατότητα διαδοχικής χρήσης του voucher από μια επιχείρηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα voucher στον τουρισμό