Οικονομία

«Ανενεργός» ο αναπτυξιακός νόμος για τις τουριστικές επιχειρήσεις – Οι αιτήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ

«Ανενεργός» ο αναπτυξιακός νόμος για τις τουριστικές επιχειρήσεις – Οι αιτήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ
Συνεχείς πιέσεις ασκούν οι παράγοντες του τουρισμού προς την κυβέρνηση, με αφορμή την καθυστέρηση εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022.

Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος στοχεύει στην ενίσχυση των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση υπαγωγής για τουριστική επιχείρηση. Οι εκπρόσωποι του κλάδου καλούν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η απουσία εγκρίσεων επενδυτικών σχεδίων επιδεινώνει την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την ώρα που οι αιτήσεις για ενίσχυση ξεπερνούν ήδη το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι διαθέσιμοι πόροι του αναπτυξιακού νόμου για τουριστικές επενδύσεις ανέρχονται μόλις σε 300 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σοβαρή απόσταση μεταξύ των αιτούμενων και διαθέσιμων κεφαλαίων.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, αν και προσβλέπουν σε ενισχύσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με καθυστερήσεις τόσο στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων όσο και στη δημοσίευση νέων προκηρύξεων εντός του 2024. Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με τη μικρή διαθεσιμότητα κεφαλαίων, έχει οδηγήσει σε παύση αρκετών επενδυτικών προσπαθειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν και νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να καταθέσουν τα σχέδιά τους για χρηματοδότηση, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για νέες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε μία σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, επιδοτούνται επενδύσεις για την ίδρυση ή την επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων, τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής υφιστάμενων ξενοδοχείων, που είτε ανήκουν σε κατηγορία τριών αστέρων είτε αναβαθμίζονται σε αυτή, και τον εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε τρία αστέρια και πάνω.

Επιπλέον, οι επιδοτούμενες επενδύσεις αφορούν και την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει αλλάξει η χρήση του κτιρίου κατά το διάστημα διακοπής, καθώς και την ίδρυση και αναβάθμιση παραδοσιακών τουριστικών καταλυμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (camping) που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων.
Επιπλέον, ενισχύονται επενδύσεις για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον νόμο 4276/2014, και ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταβιβάσεις ή μακροχρόνιες μισθώσεις των τμημάτων αυτών πραγματοποιούνται μετά την τήρηση των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του επενδυτή.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, παρά τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, η έλλειψη προσκλήσεων και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδύσεων έχουν προκαλέσει προβληματισμό και αβεβαιότητα στον κλάδο.