Οικονομία

Αποκάλυψη: Ανοίγουν και για νέους δικαιούχους οι αιτήσεις για το επίδομα μητρότητας

Αποκάλυψη: Ανοίγουν και για νέους δικαιούχους οι αιτήσεις για το επίδομα μητρότητας Φωτογραφία: pixabay
Ανοίγουν στο τέλος του μήνα οι αιτήσεις για το επίδομα μητρότητας και για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοίνωσε ότι στο τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, το οποίο θα είναι διαθέσιμο πλέον για 9 μήνες και σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν 27.000 αιτήσεις από εργαζόμενους συνταξιούχους για να λάβουν το 100% της σύνταξής τους.

Αν και υπάρχει παρακράτηση 10% από τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αυτό θα αντισταθμιστεί στη σύνταξή τους.

Σχετικά με τις τριετίες, υπογράμμισε ότι δεν είναι προαιρετική η πληρωμή τους από τους εργοδότες, αλλά είναι υποχρεωμένοι να τις καταβάλλουν.

Η κ. Μιχαηλίδου κάλεσε τους εργαζόμενους στους οποίους δεν καταβάλλεται η αύξηση να κάνουν την καταγγελία τους στον ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), ακόμα και ανώνυμα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ΣΕΠΕ πέρσι πραγματοποίησε 60.000 ελέγχους και επεσήμανε ότι το κράτος μπορεί να ελέγχει πλέον τους εργοδότες μέσω της «ψηφιακής κάρτας» και του συστήματος Εργάνη, προκειμένου να διασφαλίζεται η «εργασιακή ειρήνη».

Τέλος, επεσήμανε ότι με την Εργάνη μπορεί πλέον να ελέγχεται εάν οι εταιρίες-εργοδότες καταβάλλουν τις αυξήσεις στους υπαλλήλους τους βάσει των τριετιών. Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους 4.000 εργαζόμενοι μέσω της ψηφιακής κάρτας.

NETWORK