Οικονομία

Ο νέος φόρος στις πολυεθνικές «βάζει δύσκολα» σε λογιστές και ελεγκτές

Ο νέος φόρος στις πολυεθνικές «βάζει δύσκολα» σε λογιστές και ελεγκτές
Ειδικές γνώσεις απαιτεί από λογιστές και ελεγκτές η εφαρμογή του νέου σχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2523/ΕΕ (Pillar II) και προβλέπει τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως 15%.

Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, που εφαρμόζεται υποχρεωτικά από 1/1/2024 από τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και τη σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ που έχει υιοθετηθεί από 132 χώρες. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και του «ανταγωνισμού προς τα κάτω», δηλαδή, της εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα από πολυεθνικούς ομίλους, της διαφορετικής φορολόγησης από κράτος σε κράτος, προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Με το νέο σύστημα εφαρμόζεται ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% για πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 2 από τα 4 τελευταία έτη πριν το 2024. Το σύστημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον συμπληρωματικό φόρο έως 15% επί των κερδών, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές κατέβαλαν σε φόρους ποσοστό μικρότερο αυτού.

Σημειώνεται ότι, με στοιχεία του 2022, στην Ελλάδα υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων που εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες. Εκτιμάται ότι, τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα ανέρχονται σε έως 80 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι, ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες παραμένει 22% και θα συνεχίσει να επηρεάζεται από μια σειρά άλλων παραμέτρων (φορολογικά κίνητρα, μεταφορές ζημιών κ.λπ.), που οδηγούν στην αυξομείωσή του.
Στις δυσκολίες του εγχειρήματος αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως είπε, η πολυπλοκότητα των διατάξεων για την εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί την κατάλληλη εκπαίδευση τόσο των οικονομολόγων και λογιστών-φοροτεχνικών, όσο και των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να κατανοήσουν τις έννοιες και τα περίπλοκα και σύνθετα κριτήρια διαπιστώσεων.

Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι η όλη διαδικασία σχεδιασμού και διαχείρισης των δηλωτικών υποχρεώσεων ανατίθεται σε μελλοντικές αποφάσεις που θα εκδώσει η ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του νομοσχεδίου, την έλλειψη κατάλληλης εκπαιδεύσεως και κουλτούρας από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, το υψηλό όριο ακαθαρίστων εσόδων (750 εκατ. ευρώ), που τίθεται ώστε να χαρακτηρισθεί υπόχρεη κάποια πολυεθνική επιχείρηση, τις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις που καθιερώνονται και τις πρακτικές φορο-αποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων, προδιαγράφει και τα όρια της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων διατάξεων.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ εκτίμησε ότι, από τα προσδιοριζόμενα αναμενόμενα έσοδα των 70-80 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας, πρέπει να αφαιρεθεί και το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου.