Οικονομία

ΟΑΕΔ: Εντός του 2015 ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση

ΟΑΕΔ: Εντός του 2015 ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση ΟΑΕΔ: Εντός του 2015 ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση Φωτογραφία: ΟΑΕΔ: Εντός του 2015 ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση
ΟΑΕΔ: Εντός του 2015 ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση Απο τον Βασίλη ΑγγελόπουλοΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, με στόχο οι όποιες αλλαγές να κωδικοποιηθούν εντός της επόμενης χρονιάς και το 2016 να τεθούν σε εφαρμογή .

Η διοίκηση του Οργανισμού κινείται με ταχείς ρυθμούς και, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, επιδιώκει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία της αναδιοργάνωσης που κρίνεται απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία του ΟΑΕΔ. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι καλείται να διαχειριστεί πάνω από 1 εκατ. εγγεγραμμένους ανέργους, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί (492.000) είναι μακροχρόνια άνεργοι, καθιστά τις όποιες αλλαγές σε λειτουργικό επίπεδο, απαραίτητες.
Στόχος είναι ο ΟΑΕΔ να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό, οι αλλαγές που προγραμματίζονται θα αφορούν την καλύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων «επιταγής εισόδου (voucher)», αφού έχει διαπιστωθεί ότι με τον τρόπο αυτό, εκτός από τους άμεσα ωφελούμενους, δηλαδή τους ανέργους, κινητοποιούνται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ΚΕΚ. Στόχος είναι η καλύτερη απορροφητικότητα των προγραμμάτων και η πιο πετυχημένη σύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ανά περίοδο.  Για το λόγο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, η διαδικασία ερωταπαντήσεων από επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να διαπιστώνεται καλύτερα στο εξής, πού υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα για να διοχετεύονται προς αυτή την κατεύθυνση, τα όποια προγράμματα απασχόλησης. Η πλευρά των εργαζομένων, πάντως, θεωρεί ότι είναι προτιμότερο ο Οργανισμός να κινηθεί πιο «άμεσα» με προγράμματα απασχόλησης που θα βρίσκουν απευθείας εργασία σε ανέργους, παρά να αναλώνεται σε μοντέλα τύπου “voucher”, καθώς θεωρεί ότι έχουν περιορισμένη απήχηση και αποτελεσματικότητα.
Το γεγονός ότι είναι προγραμματισμένο, μέσω της νέας Προγραμματικής Περιόδου, να εκταμιευθούν περίπου 2,3 δις ευρώ, το διάστημα από 2015 έως 2020, καθιστά αναγκαία την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού επιδιώκει να κάνει ακόμα πιο αυστηρούς τους όρους συμμετοχής των επιχειρήσεων σε προγράμματα απασχόλησης, με το προαπαιτούμενο της διατήρησης  όλων των θέσεων εργασίας, να παραμένει στην πρώτη γραμμή και να διευρύνεται περαιτέρω. Έως τώρα, υπενθυμίζεται ότι, δινόταν όριο τριών μηνών πριν από την υποβολή μιας αίτησης, για να μην έχουν πραγματοποιηθεί απολύσεις.