Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πως δηλώνονται τα κίνητρα για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πως δηλώνονται τα κίνητρα για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας
Τα φορολογικά κίνητρα για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας φυσικών προσώπων στην Ελλάδα αφορούν και όσους ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο 5Γ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την υπαγωγή στο καθεστώς αυτό απαιτείται σωρευτικά το φυσικό πρόσωπο: α) να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα 5 από τα 6 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, β) να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα, γ) να παρέχει υπηρεσίες μισθωτής εργασίας σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και δ) να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον μία διετία αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του πρώτου έτους υπαγωγής, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση.

Αλλά τι ισχύει με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης εάν κάποιος έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα;

Στον κωδικό 012 υπάρχει ένδειξη «έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ν.4172/2013 για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ο οποίος θα είναι προσυμπληρωμένος. Η υπαγωγή στις συγκεκριμένες διατάξεις αποδεικνύεται με την εγκριτική Απόφαση που εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.

Επίσης, στους κωδικούς 901, 921, 941, 961 «Καθαρό εισόδημα άρθρου 5Γ του ν.4172/2013» εμφανίζεται το 50% των ποσών από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και από αγροτική – βιολογική δραστηριότητα όπως αυτό προκύπτει από τους κωδ. 152, 252, 352 και 452. Επίσης, θα εμφανίζεται στον κωδικό 961 το 50% του ποσού του κωδικού 453.

Εν συνεχεία, τα ποσά που θα προκύπτουν από τους νέους κωδικούς της γραμμής αυτής θα μεταφέρονται ως εξής: στους κωδικούς 401-402 του εντύπου Ε1 στην περίπτωση εισοδήματος επιχειρηματικής δραστηριότητας, στους κωδικούς 461-462 του εντύπου Ε1 στην περίπτωση εισοδήματος αγροτικής – βιολογικής δραστηριότητας και στους κωδικούς 307-308 στην περίπτωση καθαρού εισοδήματος Το υπόλοιπο 50% του ως άνω καθαρού εισοδήματος απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και συμπληρώνεται από το φορολογούμενο στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις.