Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι να προσέξουν όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα

intime intime
Εκπτώσεις φόρου, αλλά και παγίδες βρίσκονται πίσω από τους κωδικούς στις φορολογικές δηλώσεις 2024 για όσους διαθέτουν ακίνητα.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι κατά την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές 15%-45%, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτά ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι, για να μη φορολογηθούν με συντελεστές 15%-45% για εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2023, θα πρέπει, μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τους κωδικούς 627-628 συμπληρώνουν όσοι εντός του 2023 πλήρωσαν με ηλεκτρονικό χρήμα παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ.

Δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης για τις κενές και ημιτελείς κατοικίες. Δεν συμπληρώνονται στο Ε1 αλλά στο Ε2.

Η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς παππούδες, γιαγιάδες και προς παιδιά, εγγόνια, είναι αφορολόγητη για τον φορολογούμενο που παραχωρεί την κατοικία. Σημειώστε ότι το τεκμήριο κατοικίας εφαρμόζεται και για τη δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία.