Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι δεν διαθέτουν διεύθυνση

eurokinissi eurokinissi
Η υποβολή για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 έχει ειδικούς κωδικούς που πρέπει να προσέξουν όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και όσοι είναι άστεγοι.

Στους κωδικούς 801-806 των φορολογικών δηλώσεων συμπληρώνεται ο ΑΦΜ για τους διαμένοντες σε σκηνή, ρομά που δεν διαθέτουν διεύθυνση και τους άστεγους. Οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε σωφρονιστικά ιδρύματα καθώς και σε ψυχιατρικές κλινικές, αναγράφουν αντίστοιχα τον ΑΦΜ του ιδρύματος.

Για τη δήλωση της κατοικίας προσώπων που διαμένουν σε διαμερίσματα που έχουν εκμισθωθεί από υπεργολάβους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (πχ ΜΚΟ, Δήμοι, κλπ), δηλαδή πολιτών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία και εντάσσονται σε προγράμματα παροχής προσωρινής στέγασης ή/και οικονομικού βοηθήματος που πραγματοποιούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπληρώνεται η ένδειξη «φιλοξενία» και αναγράφεται στον κωδικό 801 ο ΑΦΜ του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που έχει εκμισθώσει το εκάστοτε διαμέρισμα. Επίσης, στην περίπτωση που οι επωφελούμενοι των ως άνω προγραμμάτων φιλοξενούνται σε Ανοικτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής (containers) συμπληρώνεται η ένδειξη «σκηνίτης».

Αλλά και οι δικαιούχοι προνοιακών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πρέπει να προσέξουν πως συμπληρώνουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αναγράφεται στους κωδικούς 659-660 ή 619-620 της δήλωσης και υπόχρεοι είναι :

• Οι άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας.

• Οι άστεγοι που διαμένουν σε Υπνωτήρια μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την προσκόμιση βεβαίωσης από τη δομή.

• Οι άστεγοι που διαμένουν σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας και σε Ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την προσκόμιση βεβαίωσης από τη δομή και δικαιούνται να λάβουν το ΕΕΕ για έως δύο περιόδους ενίσχυσης.