Οικονομία

Πότε θα υποβληθούν αυτόματα οι φορολογικές δηλώσεις 2024

Πότε θα υποβληθούν αυτόματα οι φορολογικές δηλώσεις 2024 Φωτογραφία: EUROKINISSI
Από τις 2 Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στην αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την αυτόματη υποβολή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στους κωδικούς της δήλωσής τους, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024.

Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι καλούνται να παρακολουθούν στενά την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις έγκαιρα.

Για τις επόμενες 96 ώρες, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Πριν το πράξουν, θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς που αφορούν μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα και προστατευόμενα μέλη. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις.

Εάν περάσει η προθεσμία χωρίς να ελέγξουν για τυχόν λάθη, κινδυνεύουν με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση λόγω του προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σε υψηλότερο επίπεδο από το δηλωθέν και απώλεια κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 50% των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή περίπου 3,1 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 από το σύνολο των 6,4 εκατομμυρίων που πρέπει να υποβληθούν.

Το 49,03% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι μηδενικά, δηλαδή δεν απαιτείται πληρωμή φόρου. Το 29,89% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι χρεωστικά, με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν συνολικό ποσό φόρου ύψους 1,29 δισ. ευρώ. Το 21,08% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι πιστωτικά, με συνολικό ποσό επιστροφής στους δικαιούχους να ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ.